Nyheter

Alliansen förbi oppositionen

NYHETER

För första gången sedan valet 2006 är den borgerliga alliansen större än de rödgröna.

Moderaterna är dessutom nästan lika stora som Socialdemokraterna.

Det visar DN:s och Synovates stora majmätning.

Det har varit en månad då de rödgröna partierna synts extra mycket i medierna – och en månad då samtliga tre förlorat stöd bland väljare.

Oppositionen har lagt fram sitt budgetalternativ och både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har haft kongresser. Något som lett till intensiva debatter om bland annat bensinskatter, fastighetsskatt och Förbifart Stockholm.

– Den rödgröna politiken har tydliggjorts. Och det har lett till en mobilisering bland de borgerliga väljarna bakom sina partier och en demobilisering bland de rödgröna partiernas väljare, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till Dagens Nyheter.

32,5 procent skulle rösta på Socialdemokraterna – den sämsta resultatet på fem år liksom under Mona Sahlins tid som partiledare. S har tappat 2,6 procentenheter.

31,8 procent till M

Bättre har det gått för alla fyra regeringspartierna, visar den nya mätningen. Samtliga har ökat sedan april.

I maj skulle 31,8 procent rösta på Moderaterna, en uppgång med tre procentenheter som är statiskt säkerställd.

Sverigedemokraterna skulle dessutom inte komma in riksdagen om det vore riksdagsval i dag efter att ha förlorat sympatier.

Sämsta på fem år

Totalt får regeringspartierna M, FP, C och KD 48,3 procent av väljarsympatierna, en ökning med 5,2 procentenheter, medan S, V och MP tillsammans går ner 4,7 till 46,5 procent. MP:s uppgång förefaller bruten och partiets väljarandel är den lägsta sedan oktober i fjol.

2 690 personer intervjuades i mätningen Sydsvenskan och Dagens Nyheter publicerar på fredagen. Man påpekar dock att avståndet mellan blocken, 1,8 procentenheter, är för litet för att vara statistiskt säkert.

Carina Bergfeldt
TT

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter