"Användningen av kemvapen måste få ett svar"

avTT

Publicerad:
Foto: AP/TT
Barn som tas om hand efter den misstänkta kemvapenattacken i den syriska staden Douma. Bilden kommer från organisationen Vita hjälmarna.
Foto: AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Rök stiger mot himlen efter flygräder mot Douma. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild.
Foto: Richard Drew
Sweden's Ambassador Carl Skau arrives for consultations of the United Nations Security Council, Wednesday, March 8, 2017. (AP Photo/Richard Drew)

Den brittiska regeringen har gett premiärminister Theresa May klartecken att tillsammans med USA och Frankrike gå vidare med planerna på att agera militärt mot Syrien. Detta som ett svar på den misstänkta kemvapenattacken i lördags i staden Douma i Syrien.

"Regeringen kom överens om behovet att agera för att lindra den humanitära plågan och för att avskräcka Assadregimen från mer användanden av kemiska vapen", står det i uttalandet från 10 Downing Street som offentliggjordes efter att Theresa May hade sammanträtt med sitt kabinett.

"Ministrarna enades om att Theresa May skulle fortsätta att arbeta tillsammans med allierade i USA och Frankrike för att samordna en internationell respons", säger man vidare i uttalandet.

Även USA:s president Donald Trump höll under torsdagen överläggningar i Syrienfrågan med sina säkerhetsrådgivare. Något beslut har inte fattats, meddelade Trumps pressekreterare Sarah Sanders efter att mötet var avslutat.

"Uppdiktade anklagelser"

Tidigare kom det uppgifter från ordföranden i det ryska parlamentets försvarsutskott om att Ryssland beslutat att flytta sina fartyg från den ryska flottbas som är belägen vid staden Tartus i västra Syrien. Skälet är att man vill skydda dem inför en eventuell förestående USA-ledd flygattack.

Ryska UD:s talesperson Maria Zacharova höll en presskonferens under dagen och sade då att ryska soldater har undersökt den plats i Douma, norr om Damaskus, där den misstänkta kemvapenattacken utfördes i lördags, och inte funnit några bevis för en sådan. Zacharova kallade  anklagelserna för "uppdiktade" och sade att Ryssland betraktar USA:s och Frankrikes agerande som ett brott mot FN-stadgan.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) bekräftade under torsdagen att experter från organisationen är på väg till Douma för att undersöka platsen och leta spår efter kemvapenanvändning. Experterna ska börja arbeta på lördag enligt ett uttalande från OPCW.

Macron "har bevis"

Tidigare under dagen hävdade den franske presidenten Emmanuel Macron att Frankrike fått bevis för att det var Assad-regimen som låg bakom kemvapenattacken.

– Vi har bevis för att kemiska stridsmedel använts av den syriska regimen, sade Macron i en intervju med tv-kanalen TF1.

Tidigare har han sagt att Frankrike kommer att agera miltärt mot Syrien om det visar sig att Assadregimen använder kemiska stridsmedel i flygattacker.

Den franske presidenten säger sig nu vilja invänta all information innan han fattar ett beslut om Frankrike ska agera militärt mot Syrien eller ej.

Syriens president varnar

Samtidigt varnar Syriens president Bashar al-Assad för militära insatser.

– Det kommer bara att leda till ytterligare instabilitet, säger al-Assad till statlig syrisk tv.

Ryssland har via sin ambassadör i Beirut hotat att slå tillbaka om robotar skjuts mot Syrien. Många av den syriska regimens viktigaste militäranläggningar skyddas av ryska försvarssystem eller finns på baser där rysk, iransk och syrisk personal verkar tillsammans.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

USA