Dödsängeln ska gripas

Publicerad:
Uppdaterad:

Fallet Dagmar Hagelin tas upp på nytt

1 av 2 | Foto: pressens bild
argentinas bödel I går begärdes Alfredo Astiz häktad för mordet på svenskan Dagmar Hagelin. Alfredo Astiz kommer att ställas inför rätta i Argentina eller skickas till Frankrike där han är dömd i sin frånvaro.

NEW YORK

I natt beslöt en domare att Dagmar Hagelins bödel ska gripas.

Alfredo Astiz kommer att ställas inför rätta i Argentina - eller utvisas till Frankrike där "den blonda dödsängeln" är dömd för mord på två nunnor.

För en vecka sedan öppnade den argentinska Högsta domstolen utredningen kring svenska Dagmar Hagelin, i hela världen ett av de mest kända offren för den tidigare regimens "smutsiga krig" på 70-talet.

Gamla fall utreds på nytt

Utredningen kring svenskan var ett av många gamla fall som dammades av efter att Argentinas kongress förra månaden upphävde amnestin som högt uppsatta militärer gavs på 80-talet.

Den argentinska diktauren misstänks för tortyr och mord på cirka 30 000 personer under åren 1976 till 1983.

I går begärde en domare att Astiz skulle häktas för Dagmar Hagelin-mordet, rapporterar Reuters.

Han kommer antingen att ställas inför rätta i Argentina eller skickas till Frankrike för att avtjäna livstids fängelse för mord på två nunnor. Han är dömd i sin frånvaro.

Mördades av misstag

Astiz har också blivit arresterad och frisläpps för andra anklagelser under de senaste 90 dagarna i Argentina, då utredningen öppnades mot militärjuntans brott mot vänsteranhängarna.

Dagmar Hagelin, 17, mördades sannolikt av misstag 1977, förväxlad med en annan person, när hon flydde.

Arbetade som spion

Astiz arbetade som spion för juntan och infiltrerade vänstergrupper. Han angav vissa personer - som sedan kidnappades, torterades och mördades - genom att kyssa dem under en gudstjänst. Han lär också ha lett dödsskvadronerna.

Hans pojkaktiga, vackra utseende gav honom öknamnet.

Fredrik Virtanen

Publicerad: