Persson kan ta över Palmes lya

Statsministern får lyxvåning på 227 kvadrat i tre etage

1 av 3 | Foto: Foto: BJÖRN ELGSTRAND

Partikassör Birgitta Lönegård letar lägenhet i Stockholm åt Göran Persson.

Hetast - Olof Palmes gamla lyxvåning i Gamla stan.

Ända sedan skilsmässan från hustrun Annika i vintras har statsministern varit på bostadsjakt. Men att hitta en lägenhet till en statsminister är inte det lättaste.

Socialdemokraternas partikassör Birgitta Lönegård har undersökt vilka möjligheter som finns i de två hyresfastigheter i Stockholm som partiet äger.

- Alla vet ju att han söker en ny lägenhet och att det inte är aktuellt för honom att bo kvar i Malmö, säger hon.

För en tid sedan besökte hon fastigheten på Västerlånggatan 31. Och visst skulle våningen högst upp i huset passa en statsminister.

Magnifik utsikt över Stockholm

För en kvarts miljon om året får han 227 kvadrat i tre etage mitt i Gamla stan, med egen hiss och utsikt över Riddarfjärden.

- Jag har undersökt om den är aktuell för Göran. Men han har inte tagit ställning i frågan, säger Birgitta Lönegård.

Västerlånggatan 31 är en av arbetarrörelsens mest kända adresser. Här bodde Alva och Gunnar Myrdal och här bodde Olof Palme fram till sin död.

Fastigheten var en gåva från makarna Myrdal till partiet. Deras uttryckliga önskan var att partiordföranden skulle ha sin bostad där.

Olof Palme var den förste att flytta in, men sedan Lisbet Palme flyttade därifrån 1996 har intresset från ledande socialdemokrater varit svalt.

Fram tills nu.

Janken Myrdal är sonson till Gunnar och Alva och bor själv i fastigheten. Han är övertygad om att hans farföräldrar skulle vara nöjda över att få Göran Persson som hyresgäst.

- Då skulle Alva och Gunnar bli lite gladare där uppe i sin himmel, säger han.

Sedan 1997 hyr brittiska ambassaden våningen. Strax innan de flyttade in passade partiet på att renovera lägenheten rejält.

Kök och badrum renoverade

Det stora och lyxiga köket fick en ordentlig uppfräschning med köksluckor i ek och spegelglas. Det största badrummet har fått inbyggd tvättmaskin och tumlare.

Göran Persson behöver inte heller bekymra sig om var eventuella nattgäster ska sova. Förutom paradsängkammaren på entréplan finns två mindre sovrum på översta våningen som använts som barnkammare av tidigare hyresgäster.

En pampig trappa mitt i lägenheten binder samman etagen och en stor hall på entréplanet är perfekt för att ta emot stora sällskap.

Fördelarna är dessutom många för en statsminister med höga krav på säkerhet. Hissen, som går rakt in i lägenhetens andra etage, kräver en särskild nyckel.

Men statsministern har inte bestämt sig än.

- Det är inte aktuellt. Jag har inte reflekterat över den möjligheten, hälsar Göran Persson via sin presschef Jan Larsson.

Elisabeth Lindham