"Vaktmutan - två miljoner"

NYHETER

Så planerades fritagningen

Tony Olsson och Daniel Maiorana fick hjälp att smuggla in pistoler och en mobiltelefon av en fångvaktare.

De kunde gå fritt på avdelningen och ringa från vakternas telefon.

- Vi har fått veta att en vakt skulle belönas med två miljoner, säger en poliskälla.

Aftonbladet kan i dag avslöja unika uppgifter om hur rymningen från Hallanstalten förbereddes. En av vakterna pekas ut som köpt av Daniel Maiorana och Tony Olsson.

- Det här är mycket intressanta uppgifter, säger Per-Åke Palm-qvist, anstaltsdirektör på Hall.

Reglerna följdes inte

Rymningen har planerats under lång tid. Daniel Maiorana var initiativtagaren. Han och Tony Olsson var de enda "bunkerplacerade" fångarna på observationsavdelningen, vilket innebär att de inte får ha kontakt med varandra.

Men reglerna följdes inte. De första kontakterna mellan Tony Olsson och Daniel Maiorana på Hall skedde förmodligen med hjälp av andra fångar. Därefter kunde de två kommunicera direkt. Under rasterna har de två kunnat prata över staketen mellan de så kallade "tårtbitarna" där fångarna tillbringar sina raster. Det var möjligt genom att ta sig till ena väggen, så långt bort från den vakt som övervakar rasten som möjligt.

Kunde ropa till varandra

Tony Olsson satt i cell nummer 17, Daniel Maiorana i nr 8. Cellerna ligger i varsin parallell korridor med personalutrymmen emellan.

Genom att någon i personalen öppnat dörrar mellan de två korridorerna kunde Tony Olsson och Daniel Maiorana ropa till varandra efter klockan åtta på kvällen, när det inte finns några vakter på avdelningen.

De har även gått promenader tillsammans vid vissa tillfällen, trots att de är bunkerplacerade och ska hållas åtskilda.

Polisen har ännu inga misstankar mot någon enskild anställd på Hall. Men under rymmarjakten har spaningsledningen fått tips om en icke namngiven vakt.

- Vaktens belöning skulle vara 2 miljoner kronor för att hjälpa dem att rymma, enligt tipset. De två killar som hämtade rymlingarna på utsidan fick 100 000 var, säger en poliskälla.

Nycklar på vift

För en tid sedan uppstod rykten om att nycklar till avdelningen hade försvunnit.

Det är oklart om fångarna hade tillgång till egna nycklar, men de kunde i alla fall röra sig fritt inne på observationsavdelningen. Åtminstone i Tony Olssons korridor, som enligt uppgift saknar övervakningskamera.

Ryktet om den försvunna nyckelknippan nr 57 spred sig till övrig personal. Men när nycklarna skulle räknas utbröt total förvirring.

Enligt uppgifter till Aftonbladet vet centralvakten på Hall fortfarande inte hur många uppsättningar av nyckelknippa 57 som finns och om någon knippa saknas.

Aftonbladet kan berätta att celldörrarna på avdelningen har varit öppna vid ett flertal tillfällen under en längre period.

Olsson och Maiorana ska ha haft möjlighet att använda sig av telefonen på vakternas kontor. Sannolikt var det så de tog kontakt med kumpanerna på utsidan och beställde rymningen.

Vapen och telefon kom in

Tack vare fångvaktaren kunde Tony Olsson och Daniel Maiorana smuggla in två pistoler och en mobiltelefon. Olsson fick dem och lät gömma dem i sin cell.

Eftersom det inte finns någon övervakningskamera i hans korridor fastnade inte överlämnandet på film. Vapnen upptäcktes aldrig, trots att Olssons cell genomsöktes och att han visiterades vid upprepade tillfällen.

Sedan inväntade de rätt tillfälle och höll kontakten med kumpanerna på utsidan.

Tony Olsson skulle locka till sig vakternas uppmärksamhet. Eftersom han avtjänar livstidsstraff hade han inget att förlora om något gick snett. Mahmoud Amaya och Alfred Sansiviero skulle följa med som lockbeten.

Anstaltsdirektören Per-Åke Palmqvist är övertygad om att rymmarna har haft hjälp från någon anställd på observationsavdelningen.

- Det säger sig självt. Tony Olssons naturliga tillstånd är att vara inlåst 24 timmar om dygnet. Men någon har bevisligen låst upp hans dörr, säger han.

Joakim Andersson, Andreas Harne