Sänkt straff för plankmannen

NYHETER

Dömdes till nio års fängelse för misshandel

Stockholm

Svea hovrätt sänkte på torsdagen straffet för den 45-årige man som i vintras misshandlade en annan man med en spikplanka till nio års fängelse.

Mannen dömdes i april av tingsrätten till livstids fängelse för mordförsök sedan han helt oprovocerat attackerat en man på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm.

Höjer skadeståndet

Den åtalade överklagade tingsrättens dom och hovrätten sänker alltså straffet från livstids till nio års fängelse.

Hovrätten höjer däremot skadeståndet till den misshandlade från tingsrättens beslut om 178 000 kronor till 199 000 kronor.

Den dömde ska inte heller ha rätt till villkorlig frigivning, enligt hovrättens dom.

Nära straffet för mord

Hovrätten skriver sin dom att något annan påföljd än fängelse inte är aktuell. Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet var mannen psykiskt störd när han attackerade offret, men inte allvarligt psykiskt störd. Även Socialstyrelsens rättspsykiatriska expertis har funnit att han inte var tillräckligt störd för att överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Tingsrätten fann att mannen hade för avsikt att döda sitt offer och att det var nära att den oprovocerade attacken dödat offret. Mannen hade också tidigare gjort sig skyldig till allvarliga brott. Därför fann tingsrätten att det saknades skäl för att sätta straffet lägre än för fullbordat brott, det vill säga mord.

Men hovrätten väljer alltså att sänka straffet till nio års fängelse. Domstolen konstaterar i sitt domskäl att utgångspunkten för straffmätningen är att straffvärdet för ett försöksbrott - här försök till mord - är lägre än för ett fullbordat brott. Eftersom mannen visade sådan hänsynslöshet och vållade offret bestående men ska straffet ligga mycket nära straffet för mord, som är tio års fängelse eller livstid.

TT