Hon var nöjd med den färdiga filmen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-11

Producenten visade tv-filmen för Ulla-Carin i förrgår

Det skulle blivit dagen när deras film visades för svenska folket.

I stället blev det dagen när Ulla-Carin Lindquist gick bort.

– Jag visade den färdiga filmen i förrgår. ”Supernöjd” sa hon med sitt blinkspråk, säger Anders Franzén.

I går skulle Ulla-Carin Lindquist ha sett filmen om sig själv på tv.

Hon, Andreas Franzén och fotografen Pelle Wickman har jobbat månader med filmen som beskriver sjukdomen als och hur den påverkade hennes liv.

Men i går, samma dag som filmen visades, gick hon bort.

Besked av anhöriga

- Jag fick nyss reda på det. Även om jag visste att det kunde ske när som helst känns det oerhört tomt, säger Andreas Franzén.

Hur fick du beskedet?

- En av Ulla-Carins anhöriga ringde nyss och berättade det.

Hur känns det att hon inte fick se filmen på tv?

- Jag var hemma hos henne i förrgår (läs måndag) och visade den färdiga versionen. Hon tyckte den blev bra, och det var det viktigaste.

Vad sa hon?

- Hon kunde inte prata. Istället hade en karta med bokstäver. Med den kunde hon blinka fram ord. När hon sett filmen blinkade hon fram "Supernöjd".

Ni var vänner sedan många år. Hur kändes det att göra en film om sjukdomen som ledde till hennes död?

- Lite nervöst eftersom det var så oerhört viktigt att filmen blev bra. Hon hade givit mig ett stort förtroende när hon bad mig göra filmen. Men det gick bra. Ulla-Carin var väldigt professionell och det smittade av sig.

Ni talade mycket om att hon skulle dö?

- Ja, vi visste ju båda två att det inte fanns något botemedel. Men när jag såg hur bra hon klarade av att tala om sin död insåg jag att jag också måste klara det.

Filmen handlar inte om hennes familj?

- Nej, det var ett villkor från hennes sida. Bara hennes äldsta dotter skulle vara med. Hon har ju två ganska små barn och ville skydda dem från medial uppmärksamhet.

Ni har beslutat att sända filmen, trots att hon gått bort samma dag?

- Jag talade nyss med hennes familj och alla är överens om att vi ska sända filmen. Vi vet att det är så Ulla-Carin vill ha det. Det var det sista hon bestämde.

Hon blev snabbt sämre under tiden som ni arbetade. Hur kändes det?

- Det var jobbigt och jag brakade igenom ett par gånger. Men i vårt jobb har man ett professionellt filter. Ett filter som man inte plockar bort förrän jobbet är klart. Jag hade precis plockat ner det filtret när det här hände.

När blev ni klara med filmen?

- Vi slutade filma strax före jul, när Ulla-Carin blev för dålig för att tala eller använda sina händer. Då tyckte hon också att hon hade sagt allt hon ville säga. Men vi fortsatte att träffas regelbundet och hon hade stort inflytande på hur filmen blev. Slutversionen blev klar först häromdagen.

Då var det också hennes film?

- Ja. Hon och jag kallade oss för de två medproducenterna.

Tidigare:

Olle Castelius

ANNONS