Kattens aska slarvades bort

1 av 2 | Foto: Sörjer utan grav Marita Carlsson betalade över tvåtusen kronor för att få katten Frida avlivad och separat kremerad. Men askan försvann och nu kan Frida inte få en egen grav.
NYHETER

Marita Carlsson, 47, tvingades avliva sin 19 år gamla katt.

Hon betalade extra för en separat kremering - men askan slarvades bort.

- Jag är helt förstörd. Hela dagen har gått åt tårar, säger hon.

Den norska skogkatten Frida var Marita Carlssons ögonsten. Hon var en speciell katt som alltid var vänlig mot alla. 19 år hann de tillbringa tillsammans innan Frida en dag i maj fick en otäck tumör.

En veterinär på Djurakuten i Stockholm gav Marita rådet att låta katten somna in. Marita försäkrade sig om att det gick att kremera katten separat.

- Jag ville få tillbaka hennes aska i en urna så jag kunde begrava henne. Så jag betalade 2 155 kronor för avlivning och separat kremering, säger Marita Carlsson.

På Djurakuten meddelade de att hon kunde komma tillbaka om två veckor och hämta urnan. Men veckorna gick och ingen hörde av sig från akuten. Hon tog saken i egna händer och ringde till krematoriet i Uppsala, dit hon visste att Fridas kropp skulle skickas.

Svaret hon fick gav henne en chock: det hade inte gjorts någon separat kremering av Frida.

- Hon var som mitt barn. Jag ville ha en plats där jag kunde hedra hennes minne. Jag skulle sitta där och meditera över alla fina minnen, säger Marita Carlsson.

På Djurakuten i Stockholm erkänner man att fel har begåtts.

- Veterinären har inte skrivit dit i journalen att katten ska kremeras separat. Vi beklagar det jättemycket. Sådant här får inte hända, säger chefsveterinär Margareta Hellman.

Marita Carlsson har nu anmält ärendet till Veterinära ansvarsnämnden.

Hanna Rydén