Kungens vän bygger svart

NYHETER

Engelsman sätter upp lyxvilla vid Solliden

1 av 3 | Foto: GRANNE MED SOLLIDEN Strax intill Solliden håller kungens vän Thomas A Bullus på att bygga en lyxvilla.

BORGHOLM

Kungens vän bygger svart vid Solliden på Öland.

I närheten av kungafamiljens exklusiva båthus uppför nu en brittisk affärsman en strandvilla för miljoner. Där byggdes också en pir utan tillstånd.

- Kungen har gjort tummen upp, säger en källa.

Mångmiljonären och kungavännen Thomas A Bullus nya lyxvilla uppförs bara några hundra meter från kungafamiljens privata sommarparadis Solliden. Länsstyrelsen ville stoppa bygget eftersom det störde landskapsbilden, men Bullus överklagade till miljödomstolen i Växjö och fick rätt.

- Jag tycker det är väldigt märkligt. Huset är alldeles för stort för att byggas så nära stranden, säger Håkan Knutsson, avdelningsdirektör på miljöenheten på länsstyrelsen i Kalmar län.

Fall till åklagare

Utan tillstånd uppförde den brittiske affärsmannen sedan en betongpir som går långt ut i vattnet.

En granne anmälde svartbygget till länsstyrelsen som agerade direkt.

Piren ska rivas.

Men enligt vad Aftonbladet erfar struntade den brittiske kungavännen i uppmaningen och lät istället mura färdigt grunden i betong.

Om piren inte rivs får Bullus tre döttrar som äger tomten betala 150 000 kronor var i böter. Fallet har också överlämnats till åklagare som ska ta ställning till om brott har begåtts.

Bullus träffade kungen i skidorten Verbier. Fastighetsmagnaten och hans svenskfödda hustru Ann-Charlotte, som är från Kalmar, har sedan dess bland annat umgåtts med kungen och drottningen på deras båt.

Villan klar nästa år

Byggnationen av lyxvillan inleddes strax efter nyår och beräknas inte bli färdig förrän nästa sommar. Huset är 340 kvadratmeter och ligger ett 20-tal meter från stranden.

Kungen tillfrågades innan bygget och han har till och med varit på besök och inspekterat.

Gjorde tummen upp

- Han gjorde tummen upp, berättar en uppgiftslämnare.

Thomas A Bullus far ägde en stor andel i engelska försäkringsjätten Lloyds. Han har ett företag i London som är specialiserat på att bygga stora affärskomplex.

Åklagare granskar pirbygget

Daniel Nyhlén, Joakim Andersson