Fågelinfluensan kräver nya offer

NYHETER

"Vi måste vara beredda när den kommer till oss"

1 av 2 | Foto: VIETNAMESISK FLICKA DOG Den 16-åriga flickans föräldrar hade ett mindre antal kycklingar som oväntat dog för ett par veckor sedan. Strax därpå insjuknade flickan i den fruktade fågelinfluensan. Nu är hon död.

Fågelinfluensan har krävt sitt tredje offer på tio dagar - en vietnamesisk flicka.

Och nu putsar Sverige på en beredskapsplan.

16-åringen som avled i helgen hade haft kontakt med döda kycklingar från An Giang, en provins där fågelviruset rapporterats. I förra veckan visade tester att en 18-årig flicka på samma sjukhus från Mekongdeltat också smittats av samma virus - H5N1.

33 döda hittills

- Influensan finns kvar och vi kommer att se fler enstaka dödsfall men risken är inte större i dag än för ett halvår sedan. Däremot måste vi ha en beredskap den dag influensan kommer, säger Karl Ekdahl, biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Sedan fågelviruset först rapporterades för drygt ett år sedan har 33 personer avlidit i sjukdomen, varav tolv i Thailand. WHO varnade inför det nya året för nya fall eftersom kycklingar transporterats runt i Vietnam lagom till det kinesiska nyåret.

Enligt WHO kan H5N1 bli mer förödande än sarsviruset som spreds i Asien 2003 och tog 800 liv innan det hejdades. Fågelviruset uppges i värsta fall kunna döda uppemot 50 miljoner människor och enligt Karl Ekdahl är WHO:s larm inte överdrivet.

- En ny influensapandemi måste vi räkna med kommer, men det är oklart om den kommer att utvecklas från fågelinfluensan.

I Norge gick myndigheterna i november ut med informationen om massvaccinering och beredskapsvaccin mot H5N1 redan i mars i år.

Viruset utvecklas

- Det var nog mer en viljeyttring. Det är nämligen inte säkert att det är H5N1 som kommer att orsaka en eventuellt ny pandemi. Eftersom man inte vet hur viruset kommer att se ut kan vi inte utveckla vaccin, säger Karl Ekdahl.

I Sverige är det Socialstyrelsen som ansvarar för en beredskapsplan om hur samhället ska hantera allvarliga smittor. Den svenska så kallade pandemiplanen har varit på remiss och är i stort sett klar nu.

Enligt epidemiologen har de senaste veckornas tsunamikatastrof i Asien ytterligare visat på vikten av att i förväg ha diskuterat igenom stora kriser.

- När man är mitt uppe i det är det svårt att arbeta utan checklistor. Det fanns en plan, men nu är den på pränt.

Fågelinfluensan

Britt Peruzzi