150 barn saknas

NYHETER

Polisen: Namnen kommer inte att offentliggöras

Närmare 150 barn saknas efter katastrofen.

Var femte på listan är yngre än 20 år, visar polisens beräkningar.

Namnen på de saknade kommer inte att offentliggöras.

Foto: Inga listor över saknade svenskar kommer att offentliggöras. Det beskedet gav rikspolisstyrelsen vid en presskonferens på onsdagen.

Igår klockan 14 lämnades listan över saknade till rikspolisstyrelsen.

Med listan följde uppdraget att avgöra om namnen ska publiceras.

Statistiken, som offentliggjordes idag, är förfärande:

Nästan var femte är barn eller tonåring - totalt 19 procent. Räknar man med 700 saknade så innebär det att 150 stycken är barn.

Cirka fyra procent av dessa är barn under fem år.

Ungefär 57 procent av de saknade är pojkar eller män.

Den största gruppen är personer över 50 år, enligt beräkningen som är gjord av polisen.

Följer sekteresslagen

På en direktsänd presskonferens på onsdagsförmiddagen meddelande polisen att man inte offentliggör namnen listan, trots det enorma allmänintresset.

– På den punkten är sekretesslagen helt tydlig, Vi måste ta hänsyn till de anhöriga till de som finns på listan, säger rikspolischefen Stefan Strömberg.

– Vi har därför inte för avsikt att gå ut med listan, och så kommer det förbli, förklarade han.

Kan upplevas som upprivande

Rikspolischefen förklarade att styrelsen i sitt beslut hade vägt in möjligheten att de anhöriga skulle kunna bli kontaktade av media efter en publicering av uppgifterna.

– Det skulle kunna upplevas som upprivande för de här personerna, säger Strömberg.

På frågan om inte detta är ett fall där ett undantag från sekretesslagstiftningen skulle kunna göras med hänsyn till allmänintresset svarade Strömberg:

– Nej, vi gör bedömningen att vi kommer att kunna lösa det här med vanligt polisarbete.

Stora felaktigheter

Ett tredje faktum som polisen tog hänsyn till var att det finns stora felaktigheter i listorna. Många namn är felstavade och flera dubletter har hittats. Man ska därför göra uppgifterna så tillförlitliga som möjligt innan de släpps.

– När vi har kvalitetssäkrat listan kommer vi att meddela hur många som fortfarande är saknade, säger Therese Mattson, chef för rikskriminalen, som kommer få det praktiska ansvaret i det fortsatta arbetet i sökandet.

När allmänheten kommer att kunna få ta del av uppgifterna på listan kunde inte polisen svara på. Under onsdagen kommer endast könen på de listade svenskarna att släppas och på fredag kommer de berörda polismyndigheterna att bli informerade.

I Norge, där man redan har offentliggjort namnen, har det efter publiceringen framkommit stora felaktigheter i listorna.

Mer om Asienkatastrofen

Sekretesslagen

Anna-Maria Carnhede, Caroline Olsson