Falska dödsbesked spreds på nätet

NYHETER

40-årig man gripen i Storbritannien

En 40-årig man i Storbritannien har gripits misstänkt för att ha spridit falska dödsbesked efter jordbävningskatastrofen.

Mannen skickade e-post till oroliga anhöriga och undertecknade med brittiska utrikesdepartementets namn.

Mejlen skickades till familjer som efterlyst en saknad anhörig på brittiska tv-kanalen Sky News hemsida.

Mannen, som greps i hemet i Lincolnshire, har suttit i förhör hela helgen. Hans datorutrustning beslagtogs och undersöks av polis.

Chockade

I mejlen, som gick direkt till oroliga och chockade familjer, skrev avsändaren att det onte fanns något hopp och att det inte var någon idé att tro att deras saknade anhörig ännu var vid liv och påstod dessutom att alla saknade bekräftats vara döda.

Brevet avslutades med en hälsning från brittiska Foreing office bureau, utrikesdepartementet, och skickades från e-postadressen [email protected]

– Sky är chockade över utnyttjandet av anslagstavlan, som är skapad för vänner och bekanta till offren i tsunamikatastrofen, säger ansvariga vid tv-kanalen till AP.

Även ansvariga vid berörda mydigheter är chockade.

- Vi kan försäkra att brittiska myndigheter aldrig skulle skicka den här typen av besked i ett e-postbrev, säger polisen i London i ett pressmeddelande, där man också betecknar brottet som mycket allvarligt.

40-åringen greps redan i fredags men släpptes sedan, för att åter gripas sent igår kväll, rapporterar AFP. Hittills har 40 britter bekräftats ha omkommit i katastrofen.

Anna-Maria Carnhede, Caroline Olsson