Nyheter

Bush - nu måste du byta stil i Irak

NYHETER

USA måste ändra på sju punkter - annars blir terroristerna vinnare

En kombination av mardröm och fiasko.

Så kan USA:s återuppbyggnad av Irak beskrivas så här långt.

Frågan inställer sig: Klarar USA att rädda Irak från anarki?

Om inte president Bush ändrar kurs kan landet bli ett nytt paradis för terrorister i stället för arabvärldens skyltfönster.

Sedan Bush deklarerade att kriget var slut har situationen gått från dålig till usel. Varningarna inför kriget om hur USA:s ockupation skulle mottas har tyvärr infriats.

För att skapa ordning i Irak behöver USA byta strategi på åtminstone sju punkter.

1 Erkänn behovet av hjälp. USA klarar inte jobbet ensamt. Varken militärt eller ekonomiskt. En försonande gest från Bush i form av en större roll för FN kan få krigsmotståndarna att skicka egna fredstrupper och minska intrycket av amerikansk lydstat. Paradoxalt lär Bush få draghjälp av FN-attacken som kan öka andra länders villighet att dra på sig blåstället i Irak.

2 Identifiera vilka det är som ligger bakom terrordåd och gerillaattacker. Nu slåss de mot en osynlig fiende som uppenbarligen har stora resurser. USA måste ta hjälp av vanliga irakier i sin jakt på underrättelseinformation som kan avslöja förövarna. Kriget startades för att undanröja ett presumtivt terrorhot men hjälpte i stället till att utlösa det.

3 Installera en regim med legitimitet i irakiernas ögon. Om amerikanerna träder tillbaka och irakierna tar ett steg framåt slipper USA få skulden för allt som går fel. Irakierna för större motivation att själva ta ansvar för att inte förvandlas till en terrorstat. Med USA i förarsätet är Irak en magnet för militanta islamister.

4 Göra vardagslivet drägligare. Avgörande för att irakierna ska få något förtroende för USA. Även när det var som värst under Saddam och FN-sanktioner fungerade telefoner och el- och vattenförsörjning hjälpligt.

5 Radikalt förbättra säkerhetsläget. Många av offren i terrordåden varit irakier. För att inte tala om alla som rånas i sina hem. Yttrandefrihet kompenserar inte rädsla och otrygghet.

6 Sluta förlita sig på exilirakier. USA "pushar" med förkärlek irakier som levt de senaste 30-40 åren i USA eller andra västländer. Människor som ses med stor misstänksamhet av irakier som genomlevt Saddamåren.

7 Få igång oljeexporten i stor skala. Oljan ska betala för återuppbyggnaden. Irak har världens näst största oljereserver men hittills exporteras långt mindre olja än före kriget. Oljan är nyckeln till att få igång Iraks ekonomi och ge jobb åt de 60 procent arbetslösa.

USA lever på lånad tid i en fientlig omgivning. Det är bråttom.

Fler amerikanska soldater har dödats i Irak efter krigsslutet än under själva kriget. Den amerikanska allmänhetens tålamod är inte oändligt. Vad som från början såg ut som en gigantisk framgång för Bushs chanser att bli omvald kan i stället förvandlas till en akilleshäl.

Och en seger för terroristerna.

Tidigare artiklar:

Wolfgang Hansson

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter