Nyheter

Polismördare i tv-dokumentär

NYHETER

SVT visar dokumentär om Lars Noréns teaterprojekt 7:3 med Tony Olsson dömd för polismorden i Malexander

De långtidsdömda fångarna Carl Thunberg, Tony Olsson och Mats Nilsson spelade sig själva i pjäsen 7:3. Till höger skådespelaren Reine Brynolfsson och Lars Norén, regissör och författare. Bilden från en presskonferens.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND

Sveriges Television visar en dokumentär om Lars Noréns teaterprojekt 7:3 i höst.

I pjäsen medverkade bland annat Tony Olsson som dömdes till livstid för polismorden i Malexander samt en man som dömdes för att ha tagit hand om bytet från bankrånet som föregick morden.

Filmen heter Repetitioner och kommer förmodligen att visas någon gång under hösten, uppger SVT:s Aktuellt. Lars Noréns pjäs 7:3 väckte stor uppmärksamhet och blandade känslor redan vid premiären i februari 1999 eftersom flera av de medverkande hade ett grovt kriminellt förflutet.

När sedan en av aktörerna, Tony Olsson, dömdes till livstids fängelse för polismorden i Malexander, samt en annan av de medverkande dömdes för att ha tagit hand om pengarna från bankrånet i Kisa som föregick morden, riktades förödande kritik mot teaterprojektet.

När nu en dokumentär om projektet är aktuell ger de anhöriga till de mördade poliserna sitt samtycke till visningen. Astrid Gladh, mamma till den mördade polismannen Robert Karlström, anser att filmen belyser gärningsmännens destruktivitet.

- Det tycker jag alla ska få se, säger hon till Aktuellt.

Dialog viktig

Peter Örn, vd för Riksteatern, som stod bakom 7:3, välkomnar dokumentären.

- Jag är övertygad om att filmen kommer att vara ett viktigt dokument som speglar hur dramatiken kan ta upp viktiga samhällsfrågor, säger Peter Örn till TT, men betonar vikten av att det finns ett samtycke hos de anhöriga till filmvisningen.

Bakgrunden till dokumentären och hela 7:3-projektet är Noréns och Riksdramas strävan att gestalta varför totalitära ideologier och brutalt våld utövar lockelse på så många människor, menar han.

- Sedan är det viktigt att dokumentären följs av en efterföljande dialog om våldets drivkrafter och att det blir ett offentligt samtal där politiker och andra deltar, säger han till TT.

Ogillar visning

Även Daniel Alfredson, chef för dramaavdelningen på SVT Fiktion, understryker vikten av en diskussion om vad filmen handlar om och inte bara om det är rätt om den visas eller inte.

- Den beskriver något i vårt samhälle som det är viktigt att prata om, säger han till Aktuellt.

En av de medverkade i dokumentären är dock emot en visning eftersom han avtjänat sitt straff och inte vill förknippas med händelserna. Peter Örn tror dock att detta går att lösa genom redigering så att mannen inte kan igenkännas i filmen.

Per Aschan/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter