Nyheter

Här är alla miljonärer

NYHETER

Strandvägen i Djursholm Sveriges miljonärsghetto

Här bor miljardärer och grevinnor bredvid ABBA-legender och Wallenbergare.

Strandvägen i Djursholm är Sveriges egen guldkust i landets rikaste kommun.

I Danderyd är en genomsnittlig invånare mångmiljonär.

Det finns riktiga miljonärsghetton i Sverige, det visar Nordeas nya rapport om de svenska hushållens förmögenhetsfördelning.

I Danderyd, Lidingö och skånska Vellinge är de stormrika överrepresenterade, samtidigt som de inte finns alls i orter som Timrå, Haparanda och Jokkmokk.

- Den finansiella eliten bor i Danderyd, säger Lennart Berg, professor i nationalekonomi, som skrivit förmögenhetsrapporten åt Nordea.

Money, money, money

De rikaste bland de rika i Danderyd bor på den kilometerlånga Strandvägen i Djursholm.

Här njuter mannen som skrev "money, money, money" av pengarna från ABBA-tiden. Björn Ulvaeus och hustrun Lena betalade 14 miljoner kronor för sitt hus på 308 kvadratmeter 1995.

Allra rikast här på guldkusten är fastighetskungen Fredrik Lundberg, med en förmögenhet på över tio miljarder kronor. Fast det är bara 1,5 miljarder som syns hos Skatteverket. Han är koncernchef i fastighetsbolaget Lundbergs, med årliga hyresintäkter på två miljarder.

Lundberg undvek höga skatter i några år när han utvandrade till Schweiz 1985, men han återvände och slog sig ner på Strandvägen 1993, där han och hustrun i dag bor på furstliga 1 080 kvadratmeter. Även dottern Katarina, 23, får plats i huset. Hon har en egen taxerad förmögenhet på 598 miljoner kronor.

Fredrik Lundberg utmanar familjen Wallenberg om rollen som landets mäktigaste kapitalist. Han överglänser definitivt grannen och Grand Hotel-vd:n Peter "Poker" Wallenberg, 45, när det gäller husstorlek. Denne har bara 271 kvadratmeter att röra sig på.

Kungafamiljen

Kungafamiljen är också representerad på Strandvägen, genom grevinnan Sophia Bernadotte, 36. Hennes farfars farfar var kung Gustaf V.

De 70 folkbokförda invånarna på Strandvägen har i genomsnitt 36 miljoner kronor var i beskattningsbar förmögenhet.

I hela Danderyds kommun äger varje invånare i genomsnitt fyra miljoner kronor.

De är därmed 21 gånger rikare än Timråborna, som har landets lägsta förmögenhet per person, 181 000 kronor.

Trots att Stockholmsbörsens värde nästan halverades mellan 2000 och 2002 är de svenska hushållens förmögenhet oförändrad. Det beror bland annat på att huspriserna ökade kraftigt under samma period.

Men aktieproffsen i Danderyd drabbades nästan inte alls av börsfallet. Deras aktieportföljer sjönk bara med fem procent, mot 42 procent för Stockholmsbörsen. Den genomsnittlige Danderydsbon äger i dag aktier för 2,2 miljoner kronor. Det är skyhögt över tvåan på listan, Lidingö, där aktieinnehavet per invånare är 158 000 kronor.

- Det är proffsen som bor i Danderyd. De sitter med egna aktieportföljer och har agerat skickligt, säger professor Lennart Berg.

Koncentration

Danderyd är också speciellt när det gäller koncentration av förmögenheten. I hela landet äger den rikaste tiondelen av svenskarna halva förmögenheten, 51 procent.

I Danderyd äger den rikaste procenten - alltså en hundradel av befolkningen - mer än halva förmögenheten i kommunen, 55 procent av tillgångarna. Det blir lätt så när miljardärer som Fredrik Lundberg och Hennes & Mauritz-ägaren Stefan Persson väljer att bo i samma kommun.

På länsnivå leder Stockholms län förmögenhetsligan. Här har länsborna tillgångar för 654 000 kronor. Halland hamnar på andra plats med 501 000 kronor. I botten ligger Västernorrland, där länsborna äger i genomsnitt 245 000 kronor.

Hur rika är de i din kommun?

Läs också:

Rika människor på Strandvägen

Så stor är deras beskattningsbara förmögenhet:

Joachim Kerpner

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter