"Japansk gisslan friges inom ett dygn"

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya uppgifter i arabisk tv i kväll

De tre japaner som tagits som gisslan kommer att friges inom ett dygn, uppger arabiska tv-kanalen al-Jazira. Under natten till söndagen kom uppgifter från den japanska nyhetsbyrån Kyodo News att de kommer att friges kl 0500.

Den arabiska tv-kanalen al-Jazira uppger att de tre japaner som hållits som gisslan ska släppas inom ett dygn. Under lördagen hölls manifestationer i Tokyo för de tre i gisslan och protestaktioner med krav att Japan drar tillbaka sina trupper i Irak.
Foto: Issei Kat/reuters
Den arabiska tv-kanalen al-Jazira uppger att de tre japaner som hållits som gisslan ska släppas inom ett dygn. Under lördagen hölls manifestationer i Tokyo för de tre i gisslan och protestaktioner med krav att Japan drar tillbaka sina trupper i Irak.

Under påskafton kom uppgiften att den grupp som tagit tre japaner som gisslan i Irak kommer att släppa gisslan "inom 24 timmar".

Uppgiften kommer från den arabiska tv-kanalen al-Jazira, uppger Reuters.

Beskedet från kidnapparna skickades i ett fax, där man lovar att släppa de tre japanerna fria "inom 24 timmar".

Kidnapparna skriver också att frisläppandet sker efter en direkt begäran från en grupp sunnimuslimska ledare.

Tidigare under dagen krävde Japans utrikesminister att fångarna ska frias.

Arabländer skickar hjälp

Beskedet om frigivandet föregicks av febril diplomatisk aktivitet på många håll. Dessutom kom besked om en rad nya hjälpsändningar till den hårt drabbade civilbefolkningen i Irak.

På eftermiddagen meddelade Jordanien att man skickar mat, medicin och andra förnödenheter för sammanlagt 500.000 dollar till nödställda i Irak, uppger AP.

Egypten förbereder samtidigt att skicka medicinska förnödenheter för 325.000 dollar.

"30-tal utlänningar gisslan"

Tidigare på påskafton hotade en hittills okänd milisgrupp att döda sammanlagt ett 30-tal utlänningar, inklusive de tre tillfångatagna japanerna.

- USA-koalitionen måste lämna Irak annars halshugger vi dem alla, säger en talesman.

- Vi håller 30 gisslan, inklusive japaner, bulgarier, amerikaner, israeler, spanjorer, koreaner, italienare och andra nationaliter, sa den maskerade talesmannen i uttalandet som visades i den Dubai-baserade tv-stationen al-Arabiya, uppger AFP.

För att släppa gisslan krävde gruppen att "USA och dess allierade" lämnar Irak och "häver belägringen av Falluja".

Talesmannen hotade att behandlas på samma sätt som de fyra amerikanska säkerhetsvakter som mördades och skändades i Falluja i förra veckan om kraven inte uppfylls.

- Vi kommer att halshugga dem och släpa dem längs gatorna, som i Falluja, sa talesmannen.

Namnet på gruppen kommer från den mördade Hamas-ledaren shejk Yassin, som dog i en riktad israelisk attack i Gaza i mars.

Kämpar för vapenvila

I staden Falluja gick irakiska milisgrupper sent i eftermiddags med på att förhandla om vapenvila förutsatt att USA drar tillbaka sina marinkårssoldater, uppger Reuters.

Erbjudandet om vapenvila kom som svar på det styrande rådets krav på ett slut på striderna. Trots att rådet är tillsatt av den amerikanska administrationen har dess medlemmar i ett par dygn uttalat sig mycket kritiskt mot USA:s krigföring.

Sent på kvällen sade en talesman för sunnistyrkorna i Falluja till tv-kanalen al-Jazira att en dygnslång vapenvila kommer att respekteras, men att man behåller ''rätten att svara om USA attackerar''.

Amerikan tillfångatagen

En civilanställd amerikan som tillfångatagits används också som påtryckning i förhandlingarna. Enligt de maskerade kidnapparna kommer mannen, som filmats och visats upp i både arabisk och brittisk tv, att dödas om inte USA lämnar Falluja.

Under påskdagen sköts en amerikansk stridsvagn i brand väster om Bagdad, där regelrätta gatustrider utbröt på lördagen. Nära flygplatsen brann en civil lastbil som råkat utlösa en mina utlagd för att spränga amerikanska militärfordon.

I Japan, Storbritannien och Italien kräver nu en högljudd opinion att soldaterna tas hem från Irak på grund av motståndet.

Tidigare artiklar:

Caroline Olsson, TT-Reuters

Publicerad: