Snö, vind och halka – flera varningar i dag

avTT

1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Polis och bärgare på plats efter en olycka på vägen mellan Malmö och Lomma under måndagsmorgonen. Hårda vindar och nederbörd har gjort vägarna glashala i Skåne.

Glashalt väglag i södra Sverige gör att polisen uppmanar bilister att undvika delar av E6 – flera trafikolyckor har inträffat i syd under morgontrafiken.

Och SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall och hårda vindar.

– Det är halt och problematiskt, det är väl min sammanfattning, säger Kim Hild, vid polisens ledningscentral i region Syd, till TT.

– Man rapporterar om jättehalt väglag. Vi ska verkligen inte döma alla bilförare, men man verkar inte ha anpassat körning efter väder på alla håll.

Bilister som har möjlighet att undvika E6 mellan Landskrona och Helsingborg uppmanas att göra det.

– Där får man räkna med trafikhinder under främst förmiddagen med tanke på halkan. Om man har möjlighet att ta en annan väg så är det större chans att komma fram till sitt mål, säger Kim Hild.

Fler än vanligt

Tre bilar och en lastbil var inblandade i en trafikolycka på E6 i höjd med trafikplats Kropp under morgonrusningen.

– Trafiken ska vara öppen igen, men den flyter inte på som vanligt. Räddningstjänsten ska ha klippt upp en bil och hjälpt en kvinna ut. Hon var vaken och talbar och fördes till sjukhus, säger Kim Hild.

– Det är definitivt fler trafikolyckor i området än en vanlig morgon.

Senare på morgonen inträffade en trafikolycka på E4, med ett tungt fordon inblandat, som stoppade trafiken på E4 från trafikplats Vasatorp till trafikplats Kropp i riktning mot Markaryd.

"Trafikanter uppmanas välja annan väg om möjligt på grund av snabbt växande kö", skriver Trafikverket i ett trafikmeddelande.

Blåsigt

Ett rejält nederbördsområde drog in över landet på söndagskvällen och de största snömängderna kom i norra Västerbotten och i de södra delarna av Norrbotten. En tidigare klass 2-varning för snöfall i nordöstra Norrbotten nedjusterades under måndagsmorgonen till en klass 1-varning eftersom det kraftiga snöfallet börjat mattas av.

En klass 1-varning är också utfärdad för södra Norrlandsfjällen där det kan ske snabba väderomslag med hård vind och täta snöbyar. Nordvästanvinden ger också blåsigt väder på samtliga farvatten, vilket resulterat i klass 1-varningar för kuling.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder