USA:s vändning om förhandlingar med Nordkorea

USA har tidigare krävt att Nordkorea överger sitt kärnvapenprogram för att länderna ska kunna inleda samtal.

Men nu säger utrikesminister Rex Tillerson att kravet är orealistiskt och att USA är redo för förutsättningslösa förhandlingar.

– Låt oss bara träffas så kan vi prata om vädret om det är det ni vill.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

Till skillnad från USA:s president Donald Trump har utrikesminister Rex Tillerson länge varit angelägen om att få Nordkorea att komma till förhandlingsbordet.

– Vi försöker och frågar. Vi famlar inte i mörkret. Vi har ett antal, tre, öppna kommunikationsvägar till Pyongyang. Vi kan prata med dem och vi pratar med dem, sa Tillerson i höstas.

Nu gör Tillerson ett nytt försök att bjuda in landet till samtal.

– Vi är redo att prata närhelst Nordkorea skulle vilja prata. Och vi är redo att ha ett första möte helt förutsättningslöst, säger han vid ett besök på den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.

Därmed tycks USA ha backat från sitt tidigare krav att Nordkorea måste överge sitt kärnvapenprogram för att länderna ska kunna inleda samtal, rapporterar Reuters.

”Investerat för mycket”

Nordkorea måste dock upphöra med sina frekventa raketuppskjutningar, säger Tillerson enligt AP.

– Låt oss bara träffas så kan vi prata om vädret om det är det ni vill. Vi kan diskutera huruvida ett bord är runt eller fyrkantigt om det är det ni vill. Men kan vi åtminstone sätta oss ner och se varandra i ögonen, så att vi kan börja lägga upp en plan för vad vi kan jobba mot.

Tillerson säger att målet fortfarande är att Nordkorea ska avskaffa sina kärnvapen, men att det ”inte är realistiskt att säga att vi bara kommer prata om ni kommer till förhandlingsbordet beredda överge ert kärnvapenprogram. De har investerat för mycket i det”.

Rex Tillerson tillägger enligt AP att även president Donald Trump stödjer USA:s nya ståndpunkt. Tillerson säger att Trump ”är väldigt realistisk” i frågan.

”Spar på krafterna, Rex”

Trump har tidigare sagt att Rex Tillerson slösar sin tid genom att försöka inleda samtal med Nordkorea.

”Jag sa till Rex Tillerson, vår fantastiska utrikesminister, att han slösar bort sin tid när han försöker förhandla med Little Rocket Man (Kim Jong-Un)... Spar på krafterna, Rex, vi gör det som måste göras”, skrev Trump på Twitter i höstas.

Någon vecka senare skrev Trump att dialog med Nordkorea är slöseri med såväl tid och pengar som USA:s anseende.

”Presidenter och deras regeringar har talat med Nordkorea i 25 år, överenskommelser och enorma summor pengar har inte fungerat. Avtal har brutits innan bläcket hunnit torka, amerikanska förhandlare har gjorts till fåntrattar. Tyvärr, men bara en sak kommer att fungera!”

Publisert: