Protester i Stockholm mot erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad

Omkring 1 000 personer samlades i Stockholm för att protestera mot Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Demonstrationståget passerade både Israels och USA:s ambassader.

– Det var två israeliska flaggor och några mindre amerikanska flaggor som eldades, men arrangörerna tog tydligen itu med detta och såg till att det inte blev något mer av det, säger Anna Westberg vid polisens ledningscentral.

Gårdagens hotfulla demonstration i Malmö har polisanmälts.

Demonstrationen i Stockholm på lördagen var tillståndsgiven och gick från Humlegården via Stureplan och Israels ambassad på Strandvägen, till USA:s ambassad.

Personerna, som demonstrerade mot Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, lämnade Humlegården vid 13-tiden, uppger polisen.

Gått lugnt till

Enligt polisen har det varit lugnt i demonstrationståget, med undantag av ett par incidenter då flaggor bränts.

– Det var två israeliska flaggor och några mindre amerikanska flaggor som eldades, men arrangörerna tog tydligen itu med detta och såg till att det inte blev något mer av det, säger Anna Westberg vid polisens ledningscentral.

En polis uppgav för Aftonbladets fotograf på plats att det rörde sig om uppskattningsvis 1 000 personer i demonstrationståget.

Hetsades mot judar i Malmö

På fredag kväll samlades cirka 200 personer på Möllevångstorget i Malmö, i vad polisen kallar för en spontan sammanslutning, för att demonstrera mot USA:s presidents erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Stämningen var hätsk och hotfull, och personer där ska ha skanderat "vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna", rapporterar Sveriges Radio Malmöhus.

Under lördagsmorgonen upprättades anmälan om hets mot folkgrupp, samt brott mot ordningslagen, då sammanslutningen saknat demonstrationstillstånd. Polisens presstalesperson Calle Persson säger till TT att det som skanderats skulle kunna rubriceras som olaga hot mot grupp.

– Generellt ser vi allvarligt på det. Det kan vara en uppmaning till folk att begå brott.

Utrikesministern har markerat

Flera politiker har markerat mot händelsen i Malmö.

”Fullständigt oacceptabelt. Hot, hat och antisemitism har ingen plats i vårt samhälle”, skriver utrikesminister Margot Wallström.

”Det är avskyvärt och totalt oacceptabelt att uppmana till våld mot judar. Om man kan identifiera hatarna i demonstrationen så ska de naturligtvis lagföras”, skriver justitieminister Morgan Johansson på Twitter.

Kommunalrådet Andreas Schönström (S), som är ansvarig för trygghetsfrågor i Malmö stad, är upprörd efter att ha sett en film från gårdagens demonstration som cirkulerat i sociala medier.

Videon visar en samling personer som skriker slagord i kör och viftar med palestinska flaggor.

– Vi har tyvärr den här formen av yttringar med jämna mellanrum och jag blir lika upprörd och rent utsagt förbaskad varje gång jag stöter på det. Polisen måste agera direkt för att utreda det här och titta särskilt på om det kan bedömas som hets mot folkgrupp, säger Anderas Schönström.

”Vill inte skylta med judiska attribut”

Freddy Gellberg, ordförande för Judiska församlingen i Malmö, bekräftar polisens bild om de antisemitiska utspelen som en spegelrörelse av de politiska skeendena i Mellanöstern, men tillägger att judar ständigt är på sin vakt av rädsla för påhopp.

– Vi är försiktiga. Man vill inte skylta med att man har en davidsstjärna runt halsen eller andra judiska attribut. En ortodox jude (som bär traditionell judisk klädsel, reds. anm.) har det inte lätt i Malmö, han blir utsatt.

När Freddy Gellberg jämför med sin egen uppväxt i Malmö framstår utsattheten som radikalt annorlunda mot det klimat judar lever i idag.

– Jag blev aldrig tidigare påhoppad för min religion. Det som händer nu är en annan typ av antisemitism där vi blir angripna för den politiska situationen i Mellanöstern, säger Freddy Gellberg.

Beträffande händelserna igår på Möllan i Malmö har en anmälan om hets mot folkgrupp upprättats. Ärendet kommer att… https://t.co/t1d4uZCpJE
Publisert:

LÄS VIDARE