Minst fjorton FN-soldater dödade i Kongo-Kinshasa

avJoakim Magnå

NYHETER

Fjorton FN-soldater har dödats och 53 skadats i ett rebellangrepp mot en bas i östra Kongo-Kinshasa.

Attacken är den värsta i regionen på flera år.

– I dag är en väldigt tragisk dag för FN-familjen, säger generalsekreterare Antonio Guterres.

Jean-Pierre Lacroix, chef för FN:s fredsbevarande insatser, skriver på Twitter att han är ”upprörd” över att "ett stort antal" FN-soldater har dödats och sårats i en attack i östra Kongo-Kinshasa.

Enligt honom ägde attacken rum i provinsen Norra Kivu på torsdagskvällen. Han säger att förstärkningar är på plats och att medicinska evakueringar pågår.

Utöver de 14 dödade och 53 skadade FN-soldaterna har dessutom fem kongolesiska soldater bragts om livet, uppger FN-talespersonen Farhan Haq, skriver AP. Merparten av soldaterna i den drabbade styrkan är från Tanzania. För några av de skadade är läget kritiskt.

Två FN-medarbetare saknas fortfarande.

”Ett krigsbrott”

En rebellgrupp hemmahörande i grannlandet Uganda pekas ut för angreppet på FN-basen.

– Det är en väldigt omfattande attack, den värsta på senare tid, säger Farhan Haq.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres fördömer händelsen.

– De här avsiktliga attackerna på fredsbevarande trupper är oacceptabelt och utgör ett krigsbrott, säger han i ett uttalande.

– Jag uppmanar myndigheterna i Demokratiska republiken Kongo att utreda händelsen och skyndsamt ställa förövarna inför rätta.

Upprepade attacker

Fredsinsatsen i den östra delen av mineralrika Kongo-Kinshasa – kallad Monusco – är FN:s största i sitt slag och målet är att stävja våldet från en rad väpnade grupper.

Den attackerade FN-basen ligger 45 kilometer från staden Beni, och har vid upprepade tillfällen angripits av rebellerna i gruppen Allied Democratic Forces.

På basen finns en snabbinsatsstyrka med ett sällsynt mandat att genomföra offensiva operationer, rapporterar Radio Okapi, skriver AP. Radiostationen uppger med hänvisning till militärkällor att striderna pågick i fyra timmar.

Nära 300 FN-soldater har dödats sedan uppdraget i Kongo-Kinshasa inleddes 1999.

ARTIKELN HANDLAR OM