Tågförarens viktiga uppmaning: ”Vill inte köra på någon”

avClara Öhrn

NYHETER

Tågföraren Marie Isaksson har kört Roslagsbanan i Stockholm i tre år och upplever dagligen stressade människor som tar risker på väg till jobbet.
Nu vädjar hon till alla pendlare att tänka efter - innan olyckan är framme.
– Var rädda om er och tänk på den som kör och vad den får uppleva, säger Marie.

1 av 2

Tågföraren Marie Isaksson har kört tåg i tre år och jobbat som konduktör i 14 år. I sitt jobb upplever hon dagligen att hon måste tuta på och varna folk som springer under bommarna eller genar framför tåget. Nu vädjar hon till alla pendlare att tänka efter - innan olyckan är framme, vilket Stockholm Direkt var först att rapportera om.

Måste alltid vara på sin vakt

Marie känner en ständig oro över vad som skulle hända om hon inte skulle hinna stanna tåget i tid.

– Det är hemskt att känna att man alltid måste vara på sin vakt. Framförallt nu när det är snö och man inte hör tåget, säger hon.

Under sin tid som förare och konduktör har hon varit med om ett självmord och en liten pojke som nästan blev överkörd av tåget. Båda händelserna har etsat sig fast på Maries näthinna.

– Det sitter i, det gör det, berättar hon.

Vuxna är värst

Enligt Marie är det stressade vuxna mellan 30 och 50 som är på väg till jobbet utgör det största problemet.

– De är sena och kryper under bommarna. Tänk ett steg längre, tänk om du halkar? Vi kan inte stanna tåget på en gång, säger hon.

För att skydda tågförarna råder tågbolaget dem att skrika, tuta och framförallt titta bort om en person skulle hamna framför tåget.

– Så att vi slipper se om olyckan skulle vara framme. Och se till att man inte får ögonkontakt med den man kör på, säger hon.

”Var rädda om er”

Marie hoppas att man kan sätta upp fler stängsel så att det inte blir lika lätt att krypa under bommar och liknande. Men framförallt vill hon att folk ska vara införstådda med vilka risker de tar för att hinna med tåget, både för sig själva och för föraren.

– Var rädda om er och tänk på den som kör och vad den får uppleva, vädjar hon.

ARTIKELN HANDLAR OM