Därför flög Jas-plan i formation över Stockholm

NYHETER

Många reagerade när 15 Jas Gripen-plan flög över Stockholmsområdet på onsdagen. Men ingen anledning till oro – det rör sig om Försvarsmaktens årliga ”julgran” till svenska folket.

Foto: Mikael Stolzenberg
Flygformationen över Farsta söder om Stockholm

Under veckan genomförs en rad olika flygformationer för att skicka en julhälsning från Försvarsmakten till svenska folket.

På onsdagen var det Stockholms tur, och många invånare undrade vad som pågick när totalt 15 stycken Jas 39 Gripen från Skaraborgs flygflottilj (F7) flög i julgransformation över huvudstaden.

På sin officiella Facebooksida skrev flygflottiljen inför julhälsningen att det faktiskt inte bara handlar om att visa upp sig.

För oss är flygningen ett sätt att visa vår närvaro men också en övning i att planera och genomföra flygning i större formation, en krävande övning för både erfaren och nyutbildad pilot”.

Ändringar på grund av vädret

På grund av väderläget kunde dock Försvarsmakten inte genomföra flygformationen över lika många städer som planerat.

Vi skickar en hälsning till alla de som inte har möjlighet att se oss i år. Tyvärr kan vi inte passera alla städer i vårt område varje gång. Rutten kommer att se annorlunda ut vid nästa tillfälle.

Oavsett om ni får se oss i år eller inte ska ni veta att vi skyddar er dygnet runt - året om - alltid - alltid!

Planen har färdats i runt 500 km/h och på som lägst 400 meters höjd. Piloterna höll under flygningen mellan fem och tio meter mellan vingspetsarna.

ARTIKELN HANDLAR OM