Skola & utbildning

Frankrike totalförbjuder mobiler i skolan

Av: 

Clara Öhrn

NYHETER

Nu inför Frankrike ett totalförbud på mobiltelefoner för alla skolelever.
Enligt utbildningsminister Jean-Michel Blanquer är telefonerna negativa för folkhälsan och bidrar till nätmobbing.
– Barnen leker inte på rasterna nu för tiden, säger han i ett uttalande enligt franska the Local.

Frankrikes utbildningsminister förbjuder smartphones

Snart är det slutsurfat på mobilen för alla franska skolelever. Det meddelade Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer under söndagen.

”Barnen leker inte på rasterna”

Mobiltelefoner är sedan Emmanuel Macron blev president förbjudna under lektionstid i Frankrike. Men från och med september 2018 införs ett totalförbud även på rasterna för skolbarn upp till 15 år.

– Barnen leker inte på rasterna nuförtiden. De sitter bara framför sina smartphones. Från ett utbildningsperspektiv är det ett problem, säger Blanquer i ett uttalande enligt franska The Local.

Hur förbudet ska se ut är oklart men enligt Blanquer jobbar politikerna på att ta fram ett effektivt sätt att få bort mobiltelefonerna. Ett förslag är att eleverna ska få låsa in telefonen i ett skåp innan skoldagen börjar.

Enligt utbildningsministern är telefonerna ett hot mot folkhälsan och en stor bidragande orsak till att skolbarn utsätts för nätmobbing.

– Det är viktigt att barn under sju år inte sitter framför skärmar hela tiden, säger Blanquer, enligt The Local.

Föräldrarna skeptiska

Gerard Pommier, ordförande för föreningen Peep som representerar föräldrar till franska skolbarn, är skeptisk till förbudet och ifrågasätter hur det ska genomföras i verkligheten.

– Vi tror inte att det är möjligt i nuläget. Tänk er en mellanstadieskola med 600 elever. Ska de lägga alla telefoner i en låda? Hur ska de förvaras? Och hur ska man ge tillbaka dem i slutet av dagen? undrar Gerard Pommier, enligt The Local.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Skolbarn

Emmanuel Macron

Frankrike