Vattenpipe-protesten – startar namninsamling mot nya lagen

avMalin Wigen

I sommar införs ett förbud mot rökning på allmänna platser som exempelvis uteserveringar. Förbudet kommer även att röra vattenpipor vilket har fått flera kaféägare att rasa – då folk riskerar att förlora jobbet.

– Det är tack vare vattenpipan som de kan driva sina verksamheter. Utan den är det omöjligt. Det är bara att lägga ner, säger Karen Harutyunyan, vattenpipekafé-ägare.

Från och med den 1 juli kommer det att att vara rökförbud på uteserveringar och allmänna platser som lekparker och perronger. Förbudet omfattar cigaretter, e-cigaretter och vattenpipor. Det sistnämnda har fått ägare av vattenpipskaféer att rasa, en av dem är Karen Harutyunyan som driver ett sådant kafé i Stockholm. Enligt honom går det inte att jämföra vattenpipor med cigaretter – trots att visa hävdat att vattenpipan kan likställas med 100 cigaretter.

– Det är inte samma typ av tobak, det ska inte höra ihop, det är något helt annat.

Han menar att förbudet kommer vara spiken i kistan för denna typ av kaféer.

– Det är många verksamheter kommer att drabbas på grund av det här, de har ju hundratals anställda. Speciellt de som nyligen kommit till Sverige kommer att drabbas, de försörjer familjen, säger han och fortsätter:

– Det är tack vare vattenpipan som de kan driva sina verksamheter. Utan den är det omöjligt. Det är bara att lägga ned verksamheterna om man har vattenpipa, eller byta inriktning men det kan man inte. För det är det hela verksamheten handlar om, vattenpipan. Den har blivit en sällskapsgrej och en del av det sociala livet. Man sitter och umgås och tar en vattenpipa, vilket inte är som vanlig cigarettrökning.

1 av 2 | Foto: Skärmdump Instagram
Vattenpipor ska förbjudas enligt nya lagen.

”Vi är chockade”

Även gäster har kritiserat förbudet.

– Alla som besöker dessa ställen är vuxna människor som vet vad de gör, de har ett och samma intresse. Det är ingen som stör sig på röken. Är det inte bättre att folk samlas på samma ställe, de som har samma intresse – än att de ska ut och göra något dumt?

Han och flera andra kaféägare har dragit en gång en protest mot lagen – planen är att samla in namnunderskrifter för att visa missnöjet mot förbudet av vattenpipor. 

– Tillsammans har vi bestämt oss för att samarbeta och göra något åt saken. För att det här är hemskt, det får inte hända. Vi är chockade. Det är många verksamheter som har lagt hur mycket pengar som helst. Det är inte bara att lägga ned. Vi snackar om över hundra ställen i hela Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rökning

Sverige