Trump har startat krig - mellan tv-kanalerna

avOskar Forsberg

Publicerad:

WASHINGTON DC. Det var nyss alla hjärtans dag i USA:s huvudstad.

Men alla firade inte kärleken.

Mitt bland alla ömhetsbevis pågick kampen mellan eterns två största antagonister.

I den blå ringhörnan spänner ”Fake news-CNN” musklerna och i den röda ringhörnan laddar ”Trump-tv Fox News” upp.

Så även den 14 februari 2019. Alla hjärtans dag, Valentine’s day.

Aftonbladets reporter Oskar Forsberg är på plats i Washington, USA.

Två stora händelser dominerade nyhetsrapporteringen i USA denna dag:

1. Den första intervjun med före detta FBI-chefen och Trumpkritikern Andrew McCabe sen han fick sparken. Han framträdde i CBS 60 Minutes. Där berättade han bland annat hur han själv och flera kollegor diskuterat hur de skulle kunna avsätta Trump.

2. Demokraterna och Republikanerna enades om ett förslag för att undvika en ny stängning av den federala statsapparaten. Under kvällen på alla hjärtans dag röstades förslaget igenom och skickades till Vita huset. Donald Trump uppgav att han skulle utlysa ett nationellt nödläge. Det gjorde han också men det formella beslutet kom dagen efter.

Jag tittade på tv hela kvällen. Det var en politisk boxningsmatch i realtid.

På kanal 817 hittade jag CNN och den blå ringhörnans sluggers. Klockan 20.00 var det Anderson Cooper med sitt program AC360°, 21.00 började Prime Time med Chris Cuomo och 22.00 var det Don Lemon med CNN Tonight.

Deras antagonister i den röda ringhörnan, Fox News, finns på kanal 820. Tucker Carlson går samtidigt som AC360°. Klockan 21.00 började Sean Hannitys program ”Hannity” och därefter, klockan 22.00, kom Laura Ingraham med sitt program ”The Ingraham Angle”.

Tucker Carlsons stora nyhet var ”förrädaren Andrew McCabe”. Carlson hade flera gäster med på länk som bekräftade hans budskap om vilken råtta McCabe är. Ordet ”statskupp” förekom mer än en gång.

På den blå kanalen hade Anderson Cooper en helt annan vinkel. Här var huvudnyheten nödläget som Trump uppgett att han skulle utlysa.

Kirsten Powers från USA Today var gäst. Hon och programledaren pratade om Trump och Fox News, med mycket illa dolt förakt.

Cooper himlade med ögonen och suckade.

Jag zappade tillbaka till Tucker som pratade om ”en attack mot författningen”. Han sammanfattade kvällens program om McCabe med ett ord: ”Skrämmande”.

På CNN blev det nu dags för Chris Cuomos program Prime Time. Cuomos bror Andrew är demokratisk guvernör i New York och Prime Times stora nyhet denna kväll var Trumps hot om nödläget.

– Vi skulle egentligen fira en kompromiss i kväll, men det överskuggas av en person. Och hur gick det med hans löfte att Mexiko skulle betala? frågade sig Cuomo som också brukar kalla Fox News ”Trump-tv”.

På den röda kanalen hade Sean Hannitys program precis börjat. Han brukar kalla CNN för ”Fake news-CNN”. Hannitys stora nyhet för kvällen var Andrew McCabe och FBI:s planerade ”statskupp”. Han hade en bild på James Comey, Andrew McCabe och Peter Strzok med rubriken ”Maktmissbruk”.

Den blå kanalen visade också bilder men de visade Michael Cohen, Paul Manafort, Michael Flynn med flera – alltså de män som åtalats i ryssutredningen.

Sean Hannity på Fox News brukar kalla ryssutredningen ”bluff” och ”häxjakt”.

Jag zappade tillbaka till CNN och kom rakt in i reklam från organisationen ”Impeach Trump” som visas frekvent på kanalen. Alltså ”Ställ Trump inför riksrätt”.

Chris Cuomo kom tillbaka i rutan. Han tjafsade med en republikansk kongressledamot. Det var som en politisk debatt. Cuomo ifrågasatte, avbröt och använde alla argument som en hårdför demokratisk politiker hade slängt fram.

Jag bytte till Fox News igen. Där var det reklam för ett program med Shannon Bream som skulle handla om hotfulla ”politiskt korrekta idéer från Europa”.

Hannity var strax tillbaka i rutan med ett helt gäng gäster där alla bekräftade programledarens åsikter. Samtliga fick tippa hur många personer de trodde skulle åtalas efter McCabes intervju.

– Minst tolv, de trampar på USA:s författning, sa en arg kvinna.

Klockan var nu 21.55 och på CNN dags för Cuomo att lämna över till Don Lemon. De två hånade Donald Trump, pratade om hans vikt och skojade om att presidenten hade blivit fet.

Don Lemon inledde sedan sitt program med en monolog som han brukar göra. Han kallade krisen vid gränsen ”en påhittad kris”.

Lemon vände sig direkt till presidenten.

– Det finns ingen kris. Du har gjort allt för att hålla ett löfte som en majoritet av USA:s befolkning inte ville att du skulle hålla, sa han.

På Fox News 20 sekunder senare fick Lemon svar på tal av Laura Ingraham.

– När de säger att det inte finns någon kris vid gränsen så ljuger de för USA:s befolkning, sa hon.

Och så fortsätter det. Varje dag. Rött mot blått. I städerna, i delstaterna, i kongressen – och på tv på bästa sändningstid.

Politisk propaganda.

Kampen mellan CNN och Fox News har nu pågått så länge att det blivit några riktigt brutala knockouter.

De som misshandlats och slagits ner i den smutsiga matchen är opartiskheten, folkbildningen och den sakliga rapporteringen.

Som svensk reporter på plats i USA känner man att journalistiken är nere för räkning.

Kommer den att kunna resa sig igen?

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Fox News

CNN

Politik