”Det råder laglöshet ute i trafiken”

NYHETER

Tore Gustafson blev påkörd flera gånger när han jobbade som yrkeschaufför.

I dag får han långa sprutor rakt in i musklerna för att stå ut med smärtan.

– Det är laglöshet som råder ute i trafiken, säger han.

Foto: Tore Gustafson tillsammans med sitt barnbarn Egon.

De första två gångerna som Tore Gustafsons lastbil blev påkörd kände han ingenting i kroppen. Båda gångerna var det bussar som körde in i hans lastbil. Det var inga kraftiga smällar, men de tog hårt.

Den tredje smällen orsakades av en buss som fick sladd i en kurva. Bussen åkte in i Tores lastbil som slungades av vägen.

Började med nackvärk

Efter den olyckan kom värken smygande. Det började med nackvärk, sedan huvudvärk och tillslut gjorde det ont ändå ned i fötterna.

– Hela kroppen blev som en ömmande muskel. Det började hända saker man inte hade kunnat drömma om, säger han.

I dag, mer än 15 år sedan förtidspensionen, har Tore problem med hörsen och får sprutor en gång i månaden, så kallad intramuskulär stimulering. Han äter starka värktabletter varje dag. Efter olyckan tvingades han lägga ned sin firma. Ekonomin började gå dåligt och familjen som alltid sysslat med hästar fick sälja gården.

Kör för nära

Whiplashskadan har förändrat Tore som person. Det märker han av i sociala sammanhang.

– Huvudet fungerar inte riktigt och man glömmer vad folk har sagt, säger han.

När Tore ser hur illa folk kör i trafiken blir han upprörd och ledsen. Han efterlyser en attitydförändring bland bilisterna.

– Folk skulle aldrig bete sig så där på en trottoar eller i ett köpcentrum. Men när man sitter i en bil så kan man bete sig som vilket svin som helst, säger han.