Kritiken som SVT inte visade

Av: Nina Svanberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Pontus Griphs farmor: Personalen fick inte tillräcklig utbildning

VISADE SJÄLV PERSONALEN  Tv-tittarna har kunnat följa Pontus i ”En andra chans” med Anne Lundberg som programledare. Han dog av syrebrist mitt framför sina assistenter, som inte kunde rädda 24-åringens liv. Pontus hade själv fått utbilda vårdbolagets personal i hur de skulle använda hostmaskiner, sugmaskiner och annan utrustning.
Foto: Foto: SVT
VISADE SJÄLV PERSONALEN Tv-tittarna har kunnat följa Pontus i ”En andra chans” med Anne Lundberg som programledare. Han dog av syrebrist mitt framför sina assistenter, som inte kunde rädda 24-åringens liv. Pontus hade själv fått utbilda vårdbolagets personal i hur de skulle använda hostmaskiner, sugmaskiner och annan utrustning.

Pontus Griph dog av syrebrist – mitt framför ögonen på sina tre assistenter.

– Ingen av dem hade fått träning i vad de skulle göra när det blir ett stopp i andningen. Hade de fått det hade hans liv gått att rädda, säger Pontus farmor Ulla Griph.

Totalförlamade Pontus Griph tog i går farväl av tv-publiken som följt honom

i SVT:s ”En andra chans”.

Men tittarna fick aldrig se hans farmors kritik mot det vårdbolag som de anlitade under tre år.

– Pontus hade alltid två assistenter dygnet runt men ingen av dem hade fått träning i vad de skulle göra om det blev ett andningsstopp. Då är det lätt hänt att man får panik om man ser att han inte andas, säger Ulla Griph.

Vanligt med proppar

Att personer med strupsnitt drabbas av slemproppar är inget ovanligt.

– Att han fick stopp i andningen hade hänt många gånger tidigare men då fanns det undersköterskor som hade kunskap och sinnesnärvaro nog att hjälpa honom få upp slemmet.

Hon vill inte lägga skulden på assistenterna:

– Det är vårdbolaget vi anklagar. Personalen själva hade efterfrågat utbildning.

”Noga att dra gräns”

Men Göran Fredriksson, vd på vårdbolaget Frösunda LSS, anser att Pontus assistenter hade rätt utbildning.

– Ja. Jag utgår från den dokumentation som finns från det här tillfället och den visar att hans assistenter var utbildade, säger han till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Vi har absolut ett ansvar att utbilda dem i yrket personlig assistent. Men vi är noga med att dra en gräns, vi har inget hälso- och sjukvårdsansvar.

Publicerad: