”Jag vill tvätta bort SD-stämpeln”

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Han är less på att ta Sverigedemokraternas strid.

I morgon skrivs William Petzäll, 23, ut från behandlingshemmet och då vill han börja ett nytt liv som partilös.

– SD-stämpeln är jag angelägen att bli av med och jag har ingen anledning att ta ställning i invandrarpolitiken, säger Petzäll till Aftonbladet.

Foto: I morgon skrivs William Petzäll (till höger), 23, ut från behandlingshemmet och då vill han börja ett nytt liv som partilös.

William Petzäll är kvar på behandlingshemmet Nämndemansgården.

Han skrivs ut först i morgon. Då har han varit där i ungefär en månad.

Nämndemansgården är inte bara platsen där Petzäll hävdar att han blivit drogfri, det är också platsen där han bestämde sig att stanna kvar i riksdagen.

– Beslutet växte fram genom att prata med anhöriga till missbrukare och de jag umgåtts med i några månader. Till slut kändes det som det enda rätta, säger William Petzäll.

Vill inte ta ställning

Han har lämnat Sverigedemokraterna och tar nu ännu mer avstånd. William Petzäll vill inte kännas vid partiet eller dess politik.

– De har gjort upp med mig och jag med dem. Nu vill jag göra upp med stämpeln som SD-ledamot, säger han.

Varför? Du har ändå tillhört partiet sedan du var tonåring.

– SD-stämpeln är jag angelägen att bli av med då jag inte tillhör partiet längre. Jag har ingen anledning att ta ställning i invandrarpolitik eller inrikesfrågor. Jag har ingen anledning att fortsätta kampen mot övriga Sverige.

"Ta fram mer nyanser"

Han kommer på inget sätt att följa SD:s politik framöver, säger han. William Petzäll vill förhålla sig neutral.

– Politiken är väldigt svart och vit, vilket verkligheten inte är. Nu finns det mer utrymme för att ta fram mer nyanser. Vilken uppfattning jag har gällande invandrar- eller skolpolitik är inte relevant för mig att ta ställning till nu, säger han.

William Petzäll har inte hört något från SD personligen sedan han gick ut med sitt beslut. Däremot har han läst SD:S reaktioner på internet.

– På en Facebook-sida skrev någon att jag var ett kräk. Jag har förväntat mig hårda ord från deras sida. De kan hålla på bäst de vill.

"Ensamt att vara vilde”

Vad händer i Sverigedemokaterna och i riksdagen efter Petzälls avhopp? Tusentals läsare ville vara med och diskutera med statsvetaren Ulf Bjereld från Göteborg och Expos Daniel Poohl. Läs frågor och svar nedan! /Karin Magnusson

"Ensamt att vara vilde”

Vad händer i Sverigedemokaterna och i riksdagen efter Petzälls avhopp? Tusentals läsare ville vara med och diskutera med statsvetaren Ulf Bjereld från Göteborg och Expos Daniel Poohl. Läs frågor och svar nedan! /Karin Magnusson

Publicerad: