Här griper polisen gangsterledarna

NYHETER

Misstänks tillhöra toppskiktet i Black Cobra

1 av 3 | Foto: Polisen hade länge spanat på männen och i går vid lunch greps de två misstänkta gängledarna i en lägenhet i Västerås.

Här slår piketen till mot Black Cobra.

Två av ledarna i det kriminella gänget greps i går i en lägenhet i Västerås.

– Vi har spanat länge på dem och gjort flera husrannsakningar på kända adresser. Nu blev det äntligen träff, säger kriminalinspektör Emil Eisersjö.

De gripna männen är 27 respektive 20 år gamla.

Båda kommer från Stockholmsförorten Rågsved, som är ett av Black Cobras starkaste fästen.

27-åringen är en av de allra högsta ledarna i gänget. 20-åringen står lägre i rang, men tillhör ledarskiktet även han.

Villkorligt frigivna

Männen greps vid lunchtid i går i Västerås efter en tids spaning. Stockholmspolisens piketstyrka slog till mot en lägenhet som tillhör en släkting till en av männen. Även släktingen och ytterligare en person greps och misstänks nu för skyddande av brottsling.

Både 27-åringen och 20-åringen var vid gripandet villkorligt frigivna för andra brott. De var dessutom anhållna i sin frånvaro för att till synes oprovocerat ha misshandlat en man på en bensinmack i Rågsved för en månad sedan. Polisen har flera vittnen till händelsen.

– Det var en vanlig medborgare de gav sig på. De sparkade och slog honom när han låg på marken, säger Emil Eisersjö.

Avancerade snabbt

De båda gängledarna är tidigare dömda för bland annat misshandel, utpressning och vapenbrott. Trots sin låga ålder har de en lång brottskarriär bakom sig. Det började i tonåren med småbrott och när de kom i kontakt med Black Cobra avancerade de snabbt i hierarkin.

– Det är ovanligt att så unga personer är ledare för en grovt kriminell organisation, säger Emil Eisersjö, gruppchef vid Söderortspolisen.

Påhittade skulder

Black Cobra är ett löst sammansatt gäng som enligt polisen främst ägnar sig åt grov utpressning. Det kan handla om påhittade skulder på allt från ett par tusen upp till 50 000 kronor.

– De behöver ofta inte använda våld och vapen, det räcker med att säga att de tillhör Black Cobra. Det är avskräckande nog, säger Emil Eisersjö.

Många vill hoppa av

Gripandet i går var resultatet av ett länsöverskridande samarbete mellan polisen i Stockholm och Västmanland. Och det betraktas som ett genombrott – när ledarna är borta blir de underordnade gängmedlemmarna vilsna och mer lättbearbetade.

Enligt polisen vill många av ungdomarna egentligen hoppa av, men så länge ledarna finns med i bilden vågar de inte.

– Nu när gängledarna är borta ska vi fortsätta att jobba aktivt med att få de här medlemmarna att ändra livsstil och hoppa av Black Cobra, säger Emil Eisersjö.

Anna Unsgaard