Redan avhopp från Tunisiens regering

En dag efter utnämnande lämnar ministrar sin post

Den tunisiska fackföreningsrörelsen meddelade på tisdagen att fyra ministrar i den nya samlingsregeringen kommer att lämna sina poster.

Enligt beskedet som meddelades i den tunisiska statstelevisionen, lämnar man regeringen eftersom den förre presidenten Zine al-Abidine Ben Alis parti RCD ingår.

– Det här görs som svar på kraven från folket på gatorna, sade Abid al-Briki från fackförbundet UGTT till tunisisk tv om de tre ministrar som nu direkt avgår ur den nyutnämnda övergångsregeringen.

Ministrarna som avgår är Houssine Dimassi, som skulle ha blivit arbetsmarknadsminister, samt Abdeljelil Bedoui och Anouar Ben Gueddour. På tisdagskvällen meddelade även Mustafa Ben Jaafar, som är ledare för Unionen för frihet och arbete, att han avgår från posten som hälsominister.

”Totalt kaos”

– Det är totalt kaos och instabilitet igen efter att flera ministrar har lämnat regeringen och ännu fler hotar att göra samma sak. Inget är säkert just nu och jag vet inte vad som kommer att hända härnäst, säger den tunisiska bloggerskan Lina Ben Mhenni i telefon till TT.

– I går och i dag tog sig folk ut på gatorna för att demonstrera mot regeringspartiet RCD. Polisen var våldsam igen och använde tårgas. Våld igen, säger hon med en suck.

– Men människor kommer att fortsätta så länge RCD är kvar. Man förnekar inte deras rätt att finnas med i regeringen men vill inte att de ska vara i majoritet. Vi startade inte revolutionen för att behålla RCD vid makten, säger 27-åriga Ben Mheddi som med sina orädda blogginlägg blivit en central figur i revolutionen.

Nytt samhällsklimat

Hon berättar om ett helt annat samhällsklimat i Tunisien i dag, bara jämfört med för någon månad sedan.

– Förut var folk rädda för att uttrycka sina åsikter. De var väldigt oroliga för vad som kan hända men nu är tunisierna fria att säga vad de vill och demonstrera om och om igen. När jag skrev om de politiska problemen förut tyckte folk att jag var galen, men nu är det okej.

Censureras

Den nya regeringen har lovat att göra landets medier fria men än så länge har inte mycket förändrats. Ben Mhenni fortsätter tills vidare att sprida bilder och information på sin blogg, som censureras i Tunisien.

– Medier speglar fortfarande regeringens åsikter så vi måste fortsätta vårt arbete på nätet.

TT