Berlusconi inför rätta – igen

NYHETER

Det våras för rättegångarna mot Silvio Berlusconi.

Först ut är ett fall rörande skattebedrägerier i mediebolaget Mediaset.

Italiens 74-årige premiärminister väntades dock inte själv närvara i rättssalen på måndagen, då fallet återupptogs efter ett drygt år. Inledningsvis handlade det i stället om att fastslå rättegångsdagar och andra procedurfrågor.

– Det är nödvändigt att slå fast en tidtabell som tar hänsyn till att det också ska förhandlas i andra fall, sade Berlusconis advokat Piero Longo – som tillika är parlamentsledamot för premiärministerns parti.

Berlusconi och andra chefer inom Mediaset anklagas för att ha fått bolagets intäkter att verka mindre än de egentligen var genom uppbyggandet av olagliga fonder utomlands. Rättegången lades på is i april i fjol men återupptas nu sedan Konstitutionsdomstolen i januari delvis hävt Berlusconis åtalsimmunitet.

Premiärministern hoppas dock slippa Mediaset-rättegången med hjälp av ett lagförslag om förkortad preskriptionstid i vissa fall. Går förslaget igenom klarar sig Berlusconi även undan en rättegång om mutbrott som han kallats till den 11 mars, rörande 600 000 dollar som ska ha betalats för att få en brittisk advokat att begå mened på 1990-talet.

Senare i vår väntar rättegång även för maktmissbruk och sex med underårig.

TT