Pedofiler hängs ut på svensk sajt

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Hundra pedofiler hängs ut med namn, kontaktuppgifter och domar på en ny svensk internetsajt.

Hundra pedofiler hängs ut med namn, kontaktuppgifter och domar på en ny svensk internetsajt.

Ex-nazisten Mikael ligger bakom den olagliga sajten. Hans mål är tuffare lagar mot pedofiler:

– I väldigt svåra fall förespråkar vi livstids internering på rättspsykiatrisk klinik.

På sajten kan man gå in landskap för landskap och se vilka personer som dömts för våldtäkt mot barn, barnpornografibrott och andra pedofil-brott. Namn, personnummer, adress med kartbild och ett utdrag ur domen finns med. En av de uthängda, dömd för våldtäkt mot barn, säger till Aftonbladet:

– Jag har aldrig rört mina barn. Jag har mejlat sajten och sagt att det är skamligt att de lyssnar på en felaktig version. Men de har inte svarat.

Klagomål på sajten

På Datainspektionen har juristen Jonas Agnvall fått in klagomål mot sajten. Enligt personuppgiftslagen är det "förbjudet för andra än myndigheter att behandla personuppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott". Maxstraffet för brottet är två års fängelse.

Men trots att Datainspektionen tidigare har polisanmält tre sajter som hänger ut pedofiler, har två utredningar redan lagts ner.

”Tryggare barn”

Aftonbladet hittar enkelt omfattande information om mannen bakom den nya sajten, som öppnades för drygt två veckor sedan. Han heter Mikael och drev också en av de polisanmälda sajterna. Han tycker att det är självklart att pedofiler ska hängas ut:

– Det här innebär att barnen blir tryggare. I USA kan man redan slå fram pedofiler i offentliga register, säger Mikael.

Till nyligen var han med i den öppet nazistiska Svenska motståndsrörelsen men har nu gått över till Förbundet nationell ungdom, vars mål är att "återta vårt land". Mikael dömdes 2009 till två månaders fängelse för olaga hot mot två invandrare och skadegörelse.

”Inte hunnit titta”

På sajten där han hänger ut pedofiler, får pedofilerna reda på att deras uppgifter kan raderas om de genomgår kemisk kastration.

Trots att Datainspektionen fick in uppgifterna om den nya sajten den 19 oktober, har de ännu inte granskat den.

– Vi har inte hunnit gå in och titta i detalj ännu, säger juristen Jonas Agnvall.

På ett Facebook-forum kopplat till antipedofil-sajten häcklas nu Datainspektionen:

– Man har försökt att tidigare ställa en person till ansvar för vår föregångare på internet. Det gick inte speciellt bra.

Publicerad: