En mjölk? Det blir 14 kronor

NYHETER

Så mycket hade det kostat om matpriserna skenat som elen

Foto: Björn Lindahl
Gör kovändning Maud Olofsson tog emot protestlistor från Aftonbladets läsare i januari. Nu utlovar hon en elskattesänkning. Björn Lindahl

194 kronor kilot skulle köttfärsen ha kostat i dag om priset skenat lika mycket som elkostnaderna.

Nu backar näringsminister Maud Olofsson och lovar sänkta elpriser.

Det är en seger för 300 000 Aftonbladet-läsare.

Klicka på bilden för större version.

I slutet av januari fick Maud Olofsson (C) 150 000 namnunderskrifter från Aftonbladet-läsare som krävde lägre elpriser. Antalet namn på proteslistan fördubblades de följande dagarna. Ändå slog näringsministern fast att det inte fanns några planer på att sänka elskatterna:

– Det finns inget aktuellt som vi diskuterar just nu, sa hon till Aftonbladet.

Elskatteväxling

I går kovände Maud Olofsson och utlovade en elskattesänkning:

– Vi kan tänka oss att sänka skatten för konsumenter och höja i producentledet, sa Olofsson. Elskatteväxlingen är än så länge ett förslag från Centerpartiet och inte förankrat hos övriga Allianspartier.

Samtidigt visar det sig att elpriset sedan 1980 har ökat dubbelt så mycket som de genomsnittliga konsumentpriserna. En kilowatttimme kostade 31 öre 1980. År 2008 hade elpriset stigit till 1,85 kronor.

Sverige är inte värst

Aftonbladet har med hjälp av Statistiska centralbyrån räknat ut hur mycket högre priserna för några varor hade varit om de skenat lika mycket som elpriserna. En liter mjölk skulle ha gått lös på 14,38 kronor, medan en flaska brännvin hade kostat 459 kronor.

Trots det är Sverige inte värst i Norden när det gäller elpriser. Allra dyrast är en kilowattimme i Danmark, där den kostar 2,21 kronor. På andra plats hamnar Sverige med 1,39 kronor, följt av Norge med 1,31 kronor. Billigast är elen i Finland, där den kostar 0,93 kronor per kWh, enligt Eurostats jämförelse 2010.

Joachim Kerpner