Jägare åtalas för dödsskott

NYHETER

En 32-årig älgjägare åtalas för vållande till annans död, sedan hon i december vådaskjutit en 71-årig skidåkare utanför Ljungby.

Åklagare Marcus Sjöstrand anser att jägaren varit oaktsam.

– Det är viktigt att pröva var gränsen för oaktsamhet går och domstolen måste se till alla omständigheter, säger Sjöstrand till Smålandsposten på nätet.

Under rättegången kommer syn att hållas på platsen för dödsskjutningen.

Skidade ut ur kurva

Enligt utredningen sköt jägaren mot en älgkalv på cirka 50 meters håll. I samma ögonblick kom 71-åringen skidande ut ur en kurva. Kulan träffade älgen i halsen och fortsatte sedan ytterligare cirka 60 meter innan skidåkaren träffades. Han dödades omedelbart.

Kammaråklagare Marcus Sjöstrand skriver i sin stämningsansökan att jägaren skjutit utan att iaktta de aktsamhetskrav som gäller när man avlossar skott med kulvapen. Kravet är att det ska finnas ett kulfång, någonting i terrängen som bromsar kulan.

Nekar till brott

Vid den kommande rättegången i Växjö tingsrätt är en jaktvårdskonsulent kallad att vittna, för att närmare redogöra för kravet på kulfång.

Den 32-åriga kvinnan nekar till brott.

Jägarens uppfattning är att dödsskottet bör betraktas som en olyckshändelse, uppger försvarsadvokat Lars Cronqvist för TT. Det handlar om en felbedömning, understryker han.

– Som jägare gör man en bedömning när man väljer plats att stå på. Hennes bedömning var att det fanns kulfång i form av en mindre kulle. Hon är själv erfaren, men hade också en annan erfaren jägare med sig som uppenbarligen delade hennes bedömning, säger Cronqvist.

Första älgen

Kärnfrågan i rättegången blir var gränsen för oaktsamhet går, menar advokaten.

Kvinnan tog sin jägarexamen för tio år sedan, men detta var första gången hon sköt en älg.

– Det är en oerhört tragisk upplevelse för alla inblandade, allra mest för den avlidnes familj naturligtvis, men min klient har tagit detta oerhört hårt.

Jägaren hade aldrig möjlighet att se skidåkaren, bedömer polisens tekniker. Hon stod på en skogsväg, som älgkalven korsade cirka 50 meter bort. Samtidigt dök skidåkaren upp i en vägkrök ytterligare cirka 60 meter bakom älgen.

Innan skottet avlossades skymdes sikten av terrängen och medan skottet avlossades skymdes sikten av älgen.

”Extremt liten risk”

Skottet träffade älgkalven i halsen och fortsatte sedan vidare och träffade skidåkaren.

"Att kulor passerar genom påskjutna djur är säkert inget ovanligt, men risken för att något så här allvarligt ska inträffa är extremt liten", konstaterar kriminalteknikern i polisens protokoll från brottsplatsundersökningen.

Polisen tar inte ställning till om det fanns fullgott kulfång på platsen.

TT