Åsas liv blev kapat på nätet

Kvinna låtsades vara Åsa Wojtowicz på Facebook

Med stulna bilder och berättelser levde den okända kvinnan Åsa Wojtowicz liv på Facebook.

När Åsa gick på bio med sina barn ”såg” kvinnan exakt samma film. Själv hade Åsa ingen aning.

– Man blir ju livrädd, tänk om hon står utanför dagis en dag, säger hon.

Allt började förra söndagen. Då fick Åsa Wojtowicz ett meddelande från en okänd man som sa att någon imiterade hennes liv på nätet. När hon ringde honom fick hon höra den bisarra historien.

Fejkade ett liv

Med hjälp av bilder och information från Åsas och andras bloggar hade kvinnan konstruerat egna berättelser på sin Facebooksida där hon beskrev Åsas liv som sitt eget. De två barnen, maken, alla förekom i kvinnans historier. Bedrägeriet verkar ha pågått i flera månader.

– Hon skrev att hon gjorde exakt det jag gjorde. När mina barn tog märken i simskolan skröt hon om hur hennes barn tagit samma märke, säger Åsa.

Mannen hade blivit vän med kvinnan på nätet. Efter ett tag ska han ha blivit misstänksam, historierna hängde inte ihop. Så han började dubbelkolla kvinnans historier – och upptäckte ”riktiga” Åsa Wojtowicz blogg.

”Vet inte vidden”

Åsa och hennes man har mått dåligt sedan händelsen.

– Man vet ju inte vidden av det här. Är hon nöjd med att blogga eller står hon en vacker dag vid dagis, säger hon.

Åsa Wojtowicz har nu polisanmält kvinnan, men chansen att polisen ska få tag i henne är liten. Brottets straff är för lågt för att man ska få begära ut IP-nummer. Dessutom är risken stor att informationen finns på servrar i USA.

– Då kan vi inte spana, det kräver att man begär rättshjälp och det gör man inte, säger Anders Ahlqvist på Rikskriminalpolisens avdelning för it-brott.

Enligt honom är det mycket vanligt att identiteter blir kapade på Facebook, särskilt bland ungdomar.

– Det som varierar är graden av hur duktigt man gör det, säger han och menar att det gäller att vara oerhört försiktig med vilka uppgifter man lämnar ut på nätet.

– Om man lägger sina pengar på trottoaren så är risken stor att någon plockar upp dem.

”Förbannad på lagen”

Åsa Wojtowicz tycker att hon verkligen bloggat med eftertanke. Hon har tänkt på vad hon skrivit och hon har valt vilka bilder hon publicerat. Ändå drabbades hon.

– Jag är förbannad på att lagarna inte följer med utvecklingen och att Facebook inte svarar när jag mejlar. Jag vill ha en bekräftelse på att kvinnan stängs av, att hon inte bara kan starta en ny sida och börja om igen, säger Åsa.

– Jag är förbannad på att någon har stulit mina barn.

Publisert: