Spekulationerna är i full gång …

avSofia Roström Andersson

NYHETER

Snart vet vi vem som får Nobelpriset i litteratur

1 av 5 | Foto: Foto: SCANPIX
Tomas Tranströmer – ett namn som många svenskar sätter sitt hopp till i litteraturpris-sammanhang.

Heter Nobelpristagaren i litteratur 2011 Adonis, Tranströmer eller kanske Dylan?

Klockan 13 i dag får vi svaret.

– Det är ovanligt spännande i år, säger kulturjournalisten Maria Schottenius.

Som vanligt föregås beskedet av många spekulationer. Hos vadslagningsfirmorna satsas det för fullt på möjliga pristagare.

”Roligt och speciellt”

– Det är roligt och speciellt för folk att kunna spekulera i författare. När det väl fått fart rullar det på av sig själv, säger Maria Schottenius, journalist på DN:s kulturredaktion.

Själv är hon något av en mästertippare.

Både 2008 och 2009 hade hon vinnarna som favoriter.

– Jag är en minglande journalist. Jag har haft ögonen på skaft och lagt ihop ett och ett. Om man till exempel går på en föreställning av Jellinek på Moderna dansteatern och ser halva Akademien där så är det nog en ledtråd, säger Maria Schottenius.

Elfriede Jellinek fick priset 2004.

Adonis favorit

I år håller Maria Schottenius Adonis som favorit.

– Det är en väldigt bra poet. Även om Svenska Akademien säger att de inte tar den typen av hänsyn, så skulle det vara ett väldigt lämpligt val av Nobelpristagare nu med hela det här folkliga upproret i Mellanöstern och Nordafrika. Även om han inte är politiskt kämpande, så är han poetiskt kämpande. Har de tänkt ge honom det kan de ge honom det nu.

Bob Dylan har den senaste tiden seglat upp som en av favoriterna till priset. På bara ett dygn rasade oddsen på honom från 100 gånger pengarna till 10 gånger pengarna på en av de stora vadslagningssajterna. Allt efter ett omfattande spel på honom. I dag är oddsen ännu lägre.

– Akademien har varit bra på att överraska, och är det så att de tycker att han är en bra poet skulle det inte alls förvåna mig. Men jag vet inte vad det är som gör att han rycker fram. Själv tror jag mer på Adonis, säger Maria Schottenius.

Prestigepris

Klockan 13 i dag kommer vi att få veta. Då avslöjar Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund vem som får Nobelpriset i litteratur.

För den som får sitt namn uppläst förändras livet.

– Det kan man helt klart utgå i från. Det är mycket pengar i det här, det är det största priset i världen. Får man Nobelpriset kommer man under resten av sitt liv att bli väldigt läst, man får en enorm status i sitt författarskap, säger Maria Schottenius

– Det är ovanligt spännande i år, jag är inte alls säker på vad det blir.

ARTIKELN HANDLAR OM