”Världen har nu blivit en färgklick fattigare”

avPeter Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
”Hans presentationer hade drag av väckelsemöten”, skriver Aftonbladets Peter Pettersson som vid ett flertal tillfälle träffat gurun Steve Jobs.

Vi förstod nog alla att oddsen var dåliga när Steve Jobs lämnade vd-stolen på Apple bara för någon månad sedan. Men kanske inte riktigt hur dåliga de visade sig vara.

Steve Jobs var inte den som gav upp i första taget. Han reste sig på nio efter att han blivit utsparkad från Apple 1985. Inte bara reste sig. Han hann med att starta Next Computer och filmbolaget Pixar också innan han ombads komma tillbaka till Apple i stor stil 1997.

Resten är som man brukar säga, historia. Modern nutids- och teknikhistoria, där Steve Jobs förändrat musikbranschen, telekombranschen och mediabranschen mer än någon annan lyckats med hittills i alla fall.
 

Hans presentationer hade drag av väckelsemöten. Steve Jobs var en oerhört skicklig estradör som kunde domptera en publik och få den dit han ville. Det var en trogen publik, som köade i timmar för att få höra till den skara på några tusen århörare som får plats i Moscone Center som Apple ofta använder för produktlanseringar. Bland dem många "Appleheads", män 55+ med gråsprängt hår i hästsvans och stora, yviga "Jerry Garcia-skägg" och putande magar under t-shirten. Män som trots att de kanske inte sportade alltför ofta ändå bar gymnastikskor av märket New Balance. Samma som Steve Jobs alltid använde. Män som kunde ställa sig på stolarna och göra vågen när de tyckte att Steve presenterade något extra bra.

Någon myntade uttrycket "Steves distortionsfält" och det är en bra beskrivning på hur det var. Som reporter var man tvungen att liksom ruska om sig själv efteråt för att komma ur transen och se på det hela med vanliga, kritiska ögon och låta bli att applådera.
 

Som vd för Apple när framgångarna började komma under 2000-talet var Steve Jobs inte lätt att komma nära. Apples PR-folk såg till att hålla alla obehöriga på avstånd och intervjuer var förunnat bara ett litet fåtal. Men även efter att han opererats för cancer i bukspottskörtelen 2004 ställde han upp på ett fåtal intervjuer i samband med olika Apple-arrangemang. Sedan blev han ännu mera sparsmakad och gav i princip bara intervjuer till några få utvalda amerikanska teknikjournalister.

Fast om man höll sig framme nedanför scenen på Moscone Center i San Francisco när Steve hållit en av sina produktpresentationer gick det ändå att byta några ord med honom. Han kom ned från scenen och stod en stund vid avspärrningen nedanför och hejade på folk han kände igen och svarade på frågor.

Då var han öppen och trevlig och djupt engagerad i sina produkter. För dem som stod tillräckligt nära fortsatte han gärna visa upp den nya mobiltelefonen, den supertunna datorn som fick plats i ett internpostkuvert eller den nya Ipaden och frågade vad man tyckte. Han var så i gasen att han liksom fortsatte produktpresentationen eller började om på nytt.
 

Säga emot, eller ifrågasätta fick man däremot inte. Om någon ställde en kritisk fråga, gav Steve denne onda ögat och vände sig bort och fortsatte tala med andra. Men det var mest innan han blev sjuk på nytt och tvingades till en levertransplantation 2009.

Efter det genomförde han presentationerna och försvann sedan rätt snabbt ut ur lokalen. När jag senast såg honom när Iphone 4 lanserades i juni i fjol dröjde han sig kvar en liten stund och hann byta några ord med ett par personer innan PR-folket kom emellan.

Men Steve Jobs var också mycket intresserad av musik. Det ledde till att Apple alltid hade någon känd artist som gästade presentationerna och uppträdde för publiken. När Steve visade upp den första Iphonen 2007 var John Mayer där och spelade några låtar på slutet. Han dröjde sig också kvar och hamnade i en diskussion om musik med Jobs samtidigt som alla vi andra vill se en av de två Iphone-prototyper som fanns i lokalen vid den tidpunkten.

Med vanliga användare kommunicerade Jobs bara med via e-post. Ibland. När han av någon anledning tyckte att det var befogat kom ett svar från Steve Jobs själv.
 

Nu är Steve Jobs borta. Alldeles för tidigt både för honom själv, hans familj och för teknikvärlden. Han lämnar ef

ter sig ett av världens högst värderade företag med mängder av idéer både från Steve och hans medarbetare som ännu inte hunnit bli verklighet. Så han kommer fortsätta påverka våra liv i många år framöver. Även om världen nu har blivit en färgklick fattigare.

Steve Jobs bästa citat

Wall Street Journal listar Steve Jobs bästa citat. Klicka här.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM