Så dödades bin Ladin

Uppdaterad 2011-05-04 | Publicerad 2011-05-02

Obama och Clinton följde
dramat från Vita huset

I mer än 15 år har Usama bin Ladin varit jagad.

Nu har han hittats – och dödats.

Unika bilder från Vita huset visar hur USA:s ledning följde hela insatsen direkt.

USA:s underrättelsetjänst CIA fick hjälp av pakistanska militära underrättelsetjänsten Inter-services intelligence, ISI, som informerade om att Usama bin Ladin gömde sig i en bepansrad byggnad i förorten Abbottabad, drygt fem mil nordost om Pakistans huvudstad Islamabad.

– Förra veckan beslutade jag att vi hade tillräcklig information för att genomföra operationen, sa president Barack Obama i sitt tal till nationen i morse svensk tid.

Motstridiga uppgifter

Hade det funnits möjlighet skulle bin Ladin ha tagits levande uppgavs under presskonferensen med antiterrorist-rådgivaren John Brennan.

När bin Ladin valde att motsätta sig ett gripande, och besköt soldaterna, valde de att skjuta honom, enligt Brennan.

I Vita huset följde president Obama, vicepresident Joe Biden och utrikesminister Hillary Clinton hur tillslaget gick till. Sent under måndagskvällen släppte Vita huset bilder på hur USA:s ledning fick information om hur uppdraget genomfördes.

– Det var väldigt spänt. Flera personer höll andan. Det var en hel del tystnad när uppdraget pågick, och när vi fick uppdateringar om läget, säger John Brennan.

Huset misstänkt i ett år

Bin Ladins kropp togs därefter om hand av teamet. Soldater från specialförbandet Navy Seals genomförde attacken.

Trevåningshuset där bin Ladin hittades ska ha uppförts för fem år sedan, speciellt för att husera al Qaidaledaren. Byggnaden började intressera USA:s och Pakistans underrättelsetjänster i augusti 2010, efter att en känd al Qaida-kurir följts dit.

Huset, som uppges vara på 278 kvadratmeter, är omkring åtta gånger större än intilliggande byggnader, omringat av en drygt fem meter hög, taggtrådsförsedd mur.

Byggnaden med två meter tjocka väggar hade varken internet eller telefoni installerat. Anledningen antas vara att hålla dess invånare så osynliga för underrättelseverksamhet som möjligt.

Misstankar om att bin Ladin skyddats

Att bin Ladins fort ligger i Abbottabad, en liten garnisonsstad nära en militärakademi, får många att ifrågasätta hur Pakistan inte kan ha känt till hans närvaro tidigare, enligt en anonym militär amerikansk källa till AP

Barack Obama tackade inte Pakistan i sitt tal i natt.

Ordern kom i fredags

Den amerikanska presidenten säger i sitt tal att han gav den slutgiltiga ordern om operationen i fredags morse amerikansk tid. Operationen var så hemlig att endast ett fåtal utvalda inom den amerikanska administrationen kände till den. Inte heller Pakistan ska ha informerats.

Två kända al Qaida-kurirer följdes fram till residenset, då en specialstyrka gick in med fyra helikoptrar och besköts.

Ingen amerikan uppges ha dödats, trots att en helikopter kraschade ned i inhägnaden. Den amerikanska militären såg till att den förstördes, efter att operationen var genomförd. Operationen ska ha tagit 40 minuter.

Kvinna mänsklig sköld

Enligt NBC ska Usama bin Ladin ha försökt att värja sig från attacken genom att skydda sig bakom en kvinna.

Kvinnan som användes som mänsklig sköld dödades. Hon var en av fyra personer som förutom bin Ladin miste livet i räden, enligt militära amerikanska uppgifter, rapporterar CNN.

De övriga tre var män. Två av dem var kurirer och en tros vara en vuxen son till bin Ladin.

Kroppen redan begravd

Eftersom man önskat följa muslimsk sed, och eftersom "det skulle ha varit svårt att hitta ett land som ville ta emot kvarlevorna", uppges kroppen redan ha begravts till havs, rapporterar AP.

Enligt källor till AP filmades begravningen och en video kommer att publiceras ”snart”. Även foton av kroppen innan den iordninggjorts för begravningen ska enligt källorna släppas.

DNA ska bevisa identitet

Det spekuleras i att USA kommer att ha en stor bevisbörda för att säkerställa att det verkligen är bin Ladin som dödats.

En källa från Pentagon säger till NBC att kroppen hittills identifierats med hjälp av ansiktsanalys.

Enligt en militärkälla har man med 99,9 procents säkerhet kunnat fastställa att det är bin Ladin man dödat efter DNA-test. Under åren lär amerikansk militär ha tagit DNA-prov från många av bin Ladins släktingar för att kunna jämföra med.

I natt rapporterade arabisk tv rykten om att bin Ladin ska ha dödats för en vecka sedan, och att detta tillkännages först nu av Vita huset på grund av politiska skäl.

Följ ämnen i artikeln