Nato-flyg träffar byggnader tillhörande familjen Gaddafi

avWolfgang Hansson

NYHETER

Mest intensiva bombningarna på flera veckor

Moammar Gaddafis Libyen utsattes i natt för de mest intensiva bombningarna på flera veckor.

Nato-flyg träffade minst fyra mål i huvudstaden Tripoli. Ett av dem sägs tillhöra familjen Gaddafi.

Ännu finns inga rapporter om huruvida den libyske ledaren fanns i byggnadskomplexet. Ögonvittnen berättar om rök som steg från Gaddafifamiljens område.

En annan av måltavlorna var en byggnad som används av den militära underrättelsetjänsten.

Släppte brinnande facklor

Mellan bombattackerna släppte Natoflygen ner brinnande facklor, förmodligen för att försöka få en uppfattning om de träffat sina mål och hur stora skadorna blivit.

Inga uppgifter finns om skadade eller dödade. De utländska journalisterna som finns i Tripoli får bara lämna sitt hotell i sällskap av regimens överrockar.

Nato har inte kommenterat varför de intensiva bombningarna kommer just nu.

FN vädjar

Strider pågår också längs den östra fronten runt staden Ajdabiya där rebellerna i går uppgav att de blivit uppmanade av Nato att tillfälligt dra sig tillbaka inför Nato-planens bombräder.

Samtidigt vädjade FN:s humnaitära chef Valerie Amos till båda sidor om en paus i fientligheterna för att göra det möjligt att föra in mat, vatten, mediciner och annan hjälp. Förnödenheterna börjar ta slut i många städer som drabbats av striderna. Särskilt illa är det i Misrata där striderna fortsätter mellan rebellerna och Gaddafis styrkor som nu tryckts tillbaka till utkanterna av staden.

En paus i skjutandet skulle också göra det möjligt att evakuera många utländska medborgare som sitter fast i landet utan möjligheter att fly.

Ingen av sidorna har ännu svarat på FN:s vädjan.