Åtal mot Strauss-Kahn nedlagt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Högsta domstolen i delstaten New York lägger ned åtalet mot förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn.

Åklagarna trodde inte längre på sitt eget huvudvittne, hotellstäderskan Nafissatou Diallo.

Strauss-Kahn kan därmed lämna USA.

Tisdagens beslut kom efter att distriktsåklagare i Manhattan på måndagen officiellt ansökte om att lägga ner anklagelserna om sexuellt ofredande mot den före detta världsbankschefen Strauss-Kahn, 62.

Den 33-åriga hotellstäderskan Nafissatou Diallo anklagade Strauss-Kahn för att ha förgripit sig mot henne när hon skulle lämna handdukar på hans hotellrum i New York.

Men under den tre månader långa rättegången har åklagarna hunnit tappa förtroendet för Diallo. 

I ett 25 sidor långt dokument inlämnat på måndagen redogjorde de för hur Diallo, som man i början såg som en trovärdig kvinna, visat sig ljuga upprepade gånger och inte längre kan anses vara ett trovärdigt vittne, skriver New York Times.

Inga bevis för tvång

"Om vi inte tror på henne bortom alla tvivel kan vi inte be en jury att göra det," fastslog man i dokumentet.

Tillräckliga bevis fanns, enligt åklagarna, för att man ska vara säker på att ett "snabbt sexuellt möte" ägt rum mellan Dominique Strauss-Kahn och Nafissatou Diallo på hotellet Sofitel New York. 

Men eftersom inget av dessa bevis styrkte att våld eller tvång skulle använts, lutar sig fallet helt på vittnesmålet från Nafissatou Diallo. 

Men hennes berättelse om vad som hänt under och efter att Strauss-Kahn ska ha förgripit sig mot henne har visat sig vara inkonsekvent. Än mer oroande var att hon bevisligen ljugit flera gånger för åklagarna, skriver New York Times.

Bland annat berättade Diallo, på ett mycket trovärdigt sätt, om en gruppvåldtäkt i sitt hemland Guinea. En våldtäkt hon senare erkände aldrig ägt rum. 

Diallo förnekade också att hon var ute efter att tjäna pengar på anklagelserna, trots att hon spelats in på band när hon diskuterade just pengafrågan med sin fästman, enligt New York Times.

En begäran från Diallos advokat om att en särskild åklagare skulle tillsättas på grund av jäv avslogs kort innan Strauss-Kahn själv dök upp i rätten, skriver AP.  

Frikännandet av partikamraten mottogs med glädje av det franska socialistpartiet. Men vad rättegången får för bestående konsekvenser för Strauss-Kahns politiska karriär återstår att se.

Ylva Mossing

Publicerad: