De vill utmana Obama

NYHETER

Sju män och en kvinna i nattens stora debatt

1 av 7 | Foto: Rick Santorum 53 år, ex-senator från Pennsylvania.
Profilfrågor: Försöker ”sälja” sig som den i racet som är mest engagerad i sociala frågor. Hängiven abortmotståndare, till exempel.
Mest känd för: Nej, han är inte känd för så mycket och det är det som är problemet.
Får mest kritik för: Både för att han är för profillös och, samtidigt, konfliktbenägen.
Kuriosa: Har inte mindre än sju barn. Kallas sedan barnsben ”Rooster”, eftersom han likt tuppen har hårstrån i nacken som vägrar lägga sig slätt.

LAS VEGAS. En svart Bert Karlsson förmögen på att kränga pizza ser just nu ut som det stora hotet mot Barack Obama i nästa års val.

Men tål charmige populisten Herman Cain närmare granskning?

I natt kan vi få svaret i  glittriga Las Vegas.

Foto: Hela gänget under en debatt i Kalifornien.

Det skiftar snabbt i täten i det republikanska primärvalsracet.

Ena dagen leds opinionsmätningarna av en  fembarnsmamma sprungen ur Tea Party-rörelsen, nästa av en hårdför cowboy från Texas – och hela tiden strävar etablissemangets kandidat, Mitt Romney, frustrerat på som främste utmanare.

Nu är det plötsligt Herman Cain som lämnat resten av startfältet bakom sig.

Det får betraktas som en rätt så avsevärd skräll.

Cain inte politiker utan affärsman

När valrörelsen började i slutet av sommaren var denne 65-årige businessman, helt utan politisk erfarenhet, sedd som en obskyr skojare.

Men likt en svart sydstatsversion av Bert Karlsson har Cain – som gjort strålande karriär först i hamburgerbranschen, sedan som vd för pizzaföretaget Godfather's Pizza – lyckats väcka sympati i väljarleden.

Cains budskap är just att han inte är professionell politiker utan affärsman och därför bättre lämpad än någon annan att ta USA ur den pågående krisen.

Hans ekonomiska plan går under det klatschiga epitetet ”999”. Den bygger på en skattefilosofisk trestegsraket: 9 procents inkomstskatt, 9 procents företagsskatt och 9 procents moms. Han har också sagt att han inte tänker ha muslimer i sin administration, och vill bygga ett dödligt elstängsel vid USA:s gräns mot Mexiko.

Har ännu inte granskats

Eftersom det är först de senaste veckorna Cain förärats opinionssiffror värda att ta på allvar har hans idéer inte skärskådats särskilt nog.

Det lär det bli ändring på när de republikanska kandidaterna i natt samlas på Sands Expo i Las Vegas för en av höstens stora debatter.

När Romney och Perry och de andra riktar sina vapen mot honom i alltjämt sommarvarma Vegas, får vi se hur hård- eller ömhudad Herman Cain faktiskt är.