Nyheter

Erlandsson flyttar - men Hägglund stannar

Av: 

Ylva Mossing

NYHETER

Ministrarna bodde kvar i sina riksdagslägenheter i fem år - emot reglerna

Göran Hägglund (KD).
Göran Hägglund (KD).

Statsråden Eskil Erlandsson (C) och Göran Hägglund (KD) bor kvar i sina riksdagslägenheter – trots att de lämnade riksdagen för fem år sedan.

Efter påtryckningar flyttar Erlandsson ut. Men Hägglund stannar.

– Vi har påtalat att det bor statsråd där, säger Michael Blomqvist på Riksdagskansliet.

Eskil Erlandsson (C).

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) och socialminister Göran Hägglund (KD) är sedan valet 2006 tjänstlediga från sina poster som riksdagsledamöter.

Trots det bor bor båda kvar i riksdagens övernattningslägenheter – mot Riksdagskansliets regler.

Riksdagsförvaltningens föreskrifter säger tydligt att en ledamot som är ledig från sitt uppdrag i mer än en månad är "skyldig att upplåta bostaden" till sin ersättare.

”Får leta upp annat boende”

Ingen i partierna har ifrågasatt ministrarnas rätt till lägenheterna.

Eskil Erlandsson menar att han aldrig fått påstötningar från partiet om att lägenheten behövdes av någon annan.

Men samtidigt tvingades partikamraten Göran Lindell (C) tillfälligt låna en lägenhet av Moderaterna på grund av bostadsbristen.

Efter ett samtal med partiets gruppledare Anders W Jonsson på måndagsförmiddagen bestämde sig dock Erlandsson för att söka en ny bostad.

– Jag ska så fort det bara är möjligt leta upp ett annat boende. Vi får se vad som finns, säger Eskil Erlandsson till TT.

Göran Hägglund avvaktar däremot.

– Han har följt den praxis som gällt under lång tid. Om det skulle visa sig vara i strid med de gällande reglerna är han förstås beredd att lämna lägenheten, säger Göran Hägglunds presschef Martin Kits.

Riksdagens omkring 250 övernattningslägenheter är till för riksdagsledamöter som har sin permanenta bostad på annan ort än i Stockholm.

”Leker inte poliser”

Bostäderna fördelas till partierna i proportion till det antal mandat man fått utanför Stockholm. Vilka ledamöter som tilldelas vilka lägenheter är upp till varje parti, enligt Michael Blomqvist, fastighetschef på Riksdagskansliet.

– Vi har påtalat för partierna att det bor statsråd i lägenheterna, men det är upp till partikanslierna att själva stöta på. Vi leker inte poliser på det sättet, säger Michael Blomqvist.

De båda ministrarna är inte ensamma om att ha bott kvar när de lämnat riksdagen. För en tid sedan framkom det att Hägglunds partikollega, bostadsminister Stefan Attefall (KD), bott kvar även han.

Han har nu köpt en tvårummare i Stockholms innerstad och lämnar riksdagslägenheten den första december, enligt Metro.

Hyran för trion har betalats av Regeringskansliet, enligt reglerna för statsråd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: