Gravida kvinnor i USA åtalas för mord efter missfall

Av: Staffan Dickson

Publicerad:

Konservativa åklagare omtolkar lagen

1 av 2
Be Bei Shuai.

Rennie Gibbs foster var dött vid födseln.

På grund av sitt kokainmissbruk åtalas hon nu för mord på sitt eget barn – och riskerar livstids fängelse.

Rennie Gibbs från Mississippi var bara 15 år gammal när hon blev gravid. 36 veckor senare, i december 2006, födde hon ett dött foster.

När åklagare sedan fick reda på att hon var kokainmissbrukare åtalades hon för mord, trots att ingen har kunnat påvisa ett samband mellan missbruket och barnets död.

Nu riskerar hon livstid fängelse.

– Jag hoppas att det inte är början på en ny trend. Att åtala en kvinna för mord på grund av något hon gjorde under graviditeten är extremt och saknar motstycke, säger försvarsadvokaten Robert McDuff till The Guardian.

Han tycker att åtalet är ologiskt.

– Enligt Mississippi-lag är det inte brottsligt för en mor att med flit avbryta graviditeten, hur kan det då vara det när man inte gör det med flit, oavsett om det är genom att ta droger eller röka eller något annat? sa han inför Högsta domstolen i Mississippi.

Inte ensam

Rennie Gibbs är visserligen den första kvinnan i Mississippi att åtalas för mord efter att ha förlorat ett ofött eller nyfött barn, men i hela USA är hon långt ifrån ensam.

34-åriga Bei Bei Shuai har tillbringat de senaste tre månaderna i fängelse i Indianapolis, även hon anklagad för att ha mördat sitt barn. Den 23 december i fjol försökte hon begå självmord genom att ta råttgift efter att hennes pojkvän lämnat henne. Men efter att ha körts i ilfart till sjukhuset överlevde Bei Bei Shuai. Det gjorde inte hennes dotter Angel. Visserligen överlevde hon förlossningen en vecka efter sjävmordsförsöket, men fyra dagar senare var hon död. En död som hennes mor nu får stå till svars för.

Kontraproduktivt

Kvinnorättsaktivister ser kriminaliseringen av gravida kvinnor som ett nytt sätt för konservativa åklagare att inskränka människors friheter. De anser att den här typen av åtal är helt kontraproduktiva om syftet är att skydda ofödda barn.

– Att åtala kvinnor och flickor för att fortsätta en graviditet uppmuntrar dem bara att göra abort nästa gång för att undvika straff, säger Lynn Paltrow på kvinnorättsorganisationen NAPW, till The Guardian.

Tolkar lagen annorlunda

Åtminstone 38 av USA:s stater tillämpar så kallade fostermords-lagar. Från början var de tänkta att skydda gravida kvinnor och foster från attacker från en tredje part – oftast kvinnans partner – men allt oftare tolkar konservativa åklagare lagen annorlunda och åtalar kvinnorna själva.

South Carolina var en av de första staterna att införa en sådan lag. Där har bara en man åtalats – och frikänts – för att ha attackerat en gravid kvinna. Det kan jämföras med de cirka 300 kvinnor som under samma tid har gripits för sina handlingar under den egna graviditeten.

Publicerad: