Polisskandal i kaosets Aten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

ATEN. Poliser - utklädda till demonstranter - som kastar brandbomber.

Fångade på film.

I dag vaknade Grekland till en ny polisskandal.

Atens hjärta Syntagmatorget slår nästan som vanligt idag. En del demonstranter finns kvar men de högljudda protesterna har lagt sig och trafiken flyter framför parlamentet.

Istället vaknade landet till en ny polisskandal som fått grekerna att byta fokus. Från de hårda nedskärningarna som parlamentet klubbade igenom igår – till polisens agerande igår.

Tänder eld

Diskussionerna gäller innehållet i några filmklipp från den oberoende grekiska webradio/tv-kanalen Zougla som sänt live-tv från torget och sammandrabbningarna.

Ett av klippen uppges visa hur två maskerade civila poliser, utklädda till demonstranter, tänder på en kraschad entré till en McDonalds-restaurang vid torget. Sedan rapporterar de till en grupp kravallpoliser som springer till platsen och slår mot passiva demonstranter som bara står utanför restaurangen.

Ett annat klipp, klockat 1:54, visar hur två andra civilmaskerade poliser småpratar med tungt beväpnade poliser som sedan släpper  dem närmare parlamentsbyggnaden.

Fördömer inblandning

Syftet skulle ha varit att provocera fram bråk för att få anledning att ingripa mot de fredliga demonstranterna och på så sätt få slut på de nu 37 dagar långa protesterna på Syntagmatorget.

Grekisk polis presstalesman Athanasios Kokkalakis ställdes igår kväll mot väggen i en debatt i TV-kanalen ALTER.

Han uppgav att han i nuläget inte kunde kommentera anklagelserna men att videofilmen är överlämnad till åklagarmyndigheten för vidare utredning.

I går gjorde också den världskände musikern och debattören Mikis Theodorakis och det grekiska kommunistpartiets ledare ett gemensamt uttalande där de fördömde regeringens inblandning i de hårda polisbrutaliteterna.

Inte förvånade

Greker på Atens gator idag är idag upprörda men inte förvånade över de nya polisuppgifterna.

En ambulansman som var stationerad vid torget igår berättar att  sjukpersonal vädjade till polisen att inte kasta ner tårgas i tunnelbaneingångarna, men misslyckades.

Publicerad: