Gaddafi gömde miljarder i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

De drygt 10 miljarderna är nu frysta

STOCKHOLM. Diktatorn Muammar Gaddafis libyska regim gömde över tio miljarder kronor i Sverige, som fryst tillgångarna. Nu kommer också krav på att Danmark ska sälja Gaddafis lyxegendomar i Köpenhamnsområdet.

Finansinspektionen (FI) i Sverige vill inte uppge vilka tillgångar som frysts. Men Dagens Nyheter skriver att det rör "en mängd personer och enheter som har anknytning till Gaddafi". Enligt tidningen är det sannolikt ännu mer pengar än de drygt tio, frysta miljarderna som är gömda i Sverige.

– Var de finns och vilka typer av tillgångar det är kan vi inte kommentera, säger FI:s tillförordnade presschef Jonatan Holst om de frysta tillgångarna, till tidningen. Han hänvisar till banksekretessen.

Placering i Juventus

Enligt DN berörs dock bland annat Libyan Investment Authority (Lia), som förvaltar oljevinster på motsvarande 440 miljarder kronor. Lia äger exempelvis aktier i italienska fotbollslaget Juventus samt i den brittiska affärstidningen Financial Times ägarbolag Pearson. Dessutom har Lia investerat i fastigheter i London och i statsobligationer.

Sedan tidigare är det känt att Libyen bidragit med pengar till ett moskébygge i Malmö. Även forskare i Uppsala har fått pengar, liksom London School of Economics.

I Danmark kräver Venstre att Gaddafi-regimens två lyxegendomar på Österbro i Köpenhamn och i Jägersborg, strax norr om staden, ska säljas. De värderas till närmare 30 miljoner danska kronor, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Hjälp till flyktingar

Venstre vill att pengarna från försäljningen ska gå till libyer som flytt inbördeskriget i hemlandet. Partiet motiverar försäljningskravet med att "Gaddafis övergrepp mot sin egen befolkning lett till att han förlorat sin legitimitet som Libyens ledare", skriver Ritzau.

Egendomen på Österbro hyser den libyska ambassaden och villan i Jägersborg har varit bostad åt Muammar Gaddafis son, Motassim Bilal Gaddafi, som tidigare studerade på Handelshögskolan i Köpenhamn.

– FN-resolutionen ger Danmark möjlighet att beslagta Gaddafis tillgångar. Därefter ska vi sätta i gång en juridisk process så att egendomarna kan säljas och pengarna ges tillbaka till deras rättmätiga ägare, Libyens folk, säger Venstres Karsten Lauritzen.

– Mycket gärna som hjälp till libyska flyktingar i närområdet, tillägger han.

TT

Publicerad: