Ny maktkamp inom Socialdemokraterna

Håkan Juholt.
Håkan Juholt.

Partiledarstriden är över, men nu har kampen om de andra topposterna hos Socialdemokraterna tagit fart.

Illa till ligger Thomas Östros, Sven-Erik Österberg och Ylva Johansson.

Samtliga har sagt att de gärna vill fortsätta.

– Det är inte läge att putta ut kunnigt folk, säger gruppledaren Sven-Erik Österberg.

Han tycker att det är dags för dem som kräver stora förändringar att lugna ner sig och sluta bolla med människor:

– Nu måste vi alla dra år samma håll.

”Finns många duktiga”

Valberedningen träffades åter på torsdagen. Denna gång för att pröva förtroendet för samtliga i partiets högsta ledning, det verkställande utskottet.

Den föreslagne partiledaren Juholt är vag i sina uttalanden.

– Det pågår en ständig och fin process i partiet. Vi har väldigt många duktiga och dugliga människor som varit med och vi har väldigt många dugliga som ännu inte fått chansen. Det kommer bli en härlig mix framöver, säger Juholt.

Han fick snabbt följdfrågan vem som ska bytas ut.

”Kommer inte byta på det sättet”

– Vi kommer inte att byta ut på det sättet, som om det vore schackpjäser. Vi är ett lag och vi har olika platser att spela i det här laget och det kommer att fortsätta. Så är det hela tiden. så var det under Ingvar Carlssons tid, så var det under Göran Perssons tid, så var det under Monas tid och om jag blir vald på kongressen, så kommer det också att vara under min tid. Vi är ett lag och jag har alltid sett mig som en lagspelare.

På frågan om en partiledare inte ska välja sitt eget lag svarade Juholt:

– Socialdemokraterna är ett stort parti. Vi företräder väldigt många människor. Det handlar om att det är väldigt många i vårt parti som ska komma till tals och få uttrycka sina åsikter. Det handlar inte om att smalna in utan vi ska bredda oss ännu mer.

– Det har varit en intensiv vecka med mycket att fundera på och många att lyssna på. Det finns många kloka socialdemokrater runt om i landet och det finns många utanför socialdemokraterna som är kloka och som jag lyssnar till nu, säger Juholt.

Inte ovänner

Det finns uppgifter om att Juholt och Sahlin är ovänner, eftersom han anses ha spelat en avgörande rollen i processen som ledde till hennes fall. Någon ovänskap märktes inte på onsdagen. Sahlin gav sin efterträdare ett första råd:

– Att vara sig själv. Håkan är en alldeles utmärkt person. Det (att vara partiledare) är det finaste jobb man kan ha som socialdemokrat, så jag kommer att ge honom många goda råd – om han vill lyssna.

Juholt försäkrade att han vill ha råd av Sahlin.

– Du kan vara helt säker, Mona, på att jag kommer att hänga på luren ganska snabbt efter kongressen. Till slut kommer du säga att nu räcker det Håkan.

Efter omröstningen i riksdagen satte sig Juholt och Österberg inne i plenisalen och samtalade med varandra.

När Juholt fick frågan om vad de talat om svarade han:

– Att vi tycker om varandra.

TT

Publisert: