Dödsskjutning vid atomubåt

Foto: Brittiska ubåtsflottans flaggskepp, HMS Astute.
NYHETER

LONDON / STOCKHOLM. En person har dött och en person skadades allvarligt efter att en skottlossning brutit ut ombord på en brittisk atomubåt.

En besättningsman har gripits för dådet.

– Vi är säkra på att det inte är terroristrelaterat, säger en polistalesman.

Dramat inträffade vid 13-tiden svensk tid i kontrollrummet ombord på HMS Astute.

Ubåten ligger i hamn i Southampton och flera polisbilar och en ambulans tog sig omedelbart till kajen där fartyget är förtöjt.

Området i hamnen spärrades genast av.

– Det finns ingen risk för allmänheten att oroa sig. Den här incidenten är inte terroristrelaterad, säger polistalesmannen under en presskonferens som direktsändes på Sky News.

Vad som orsakat dödsskjutningen är oklart, men en man greps ombord.

Tillståndet stabilt

Enligt Sky News är vapnet som använts en pistol, men polisen bekräftar bara att det var ett skjutvapen som användes.

– Två besättningsmän skadades i dådet. En av dem så allvarligt att han avled av skadorna, säger polisens talesman.

Men för den andra besättningsmannen är prognosen nu försiktigt positiv. Inledningsvis rapporterades han ha fått livshotande skador, men nu beskrivs hans tillstånd som stabilt. Han vårdas på ett sjukhus i Southampton.

30 ombord

Polisen har gripit en man misstänkt för dådet. På presskonferensen meddelade man att den misstänkta också ingår i ubåtens besättning.

Enligt Daily Mail inträffade skottlossningen under en rundtur med flera av Southamptons lokalpolitiker. Bland annat borgmästaren och två ledamöter i kommunfullmäktige.

Polisen har hållit kvar samtliga som var ombord när skottlossningen inträffade, ett 30-tal personer, för förhör och behandlar samtliga som vittnen till skottlossningen.

HMS Astute är atomdriven, 97 meter lång, kostade 1,2 miljarder pund och anses vara den mest tystgående ubåten i Storbritanniens flotta.

Ubåten och dess 98 besättningsmän hade varit till havs i 46 dagar när de anlände till Southampton i onsdags.