Tågpersonal hade ingen skuld i perrongolycka

NYHETER

24-årig kvinna avled efter olycka när hon försökte hoppa på ett tåg i rörelse.

Den 24-åriga kvinnan försökte hoppa på tåget som redan börjat rulla.

När hon ramlade klämdes hon mellan tåg och perrong och avled senare av skadorna.

Trafikverket är nu klar med utredningen av olyckan och konstaterar att tågpersonalen är helt utan skuld.

Ingen i personalen ombord på tåget märkte något medan dramat pågick. Tåget fortsatte efter olyckan som om inget hade hänt.

Folk på perrongen protesterade

Den 24-åriga kvinnan skulle med tåget från Uppsala centralstation men var sen och vagnarna hade redan börjat rulla när hon kom upp på perrongen. Ändå försökte kvinnan hoppa på trots att andra personer på perrongen ropade åt henne att låta bli.

Enligt utredningen fick kvinnan upp dörren och fick in ett ben och halva huvudet innanför dörrkarmen - då svängde dörren tillbaka av sin egen tyngd och träffade kvinnans huvud som klämdes mellan karmen och dörren.

Kvinnan tappade därefter fotfästet och föll. Hon landade med ryggen på plattformen men benen mellan tåg och perrong och träffades av sista vagnen.

Avled några dagar senare

En man i 65-årsålderns skyndade fram och drog upp kvinnan på plattformen vilket troligen räddade henne från att helt dras ned mellan tåg och perrong.

Kvinnans liv gick dock inte att rädda. Hon fördes till sjukhus med mycket allvarliga skallskador och opererades akut men avled efter några dagar på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Personalen inte ansvarig

Trafikverket konstaterar i sin utredning att det inte fanns något som tågpersonalen kunde gjort för att förhindra olyckan som berodde på kvinnans beslut att försöka hoppa på tåget i farten. Olyckan kommer heller inte leda till några direkta förändringar i rutiner eller säkerhetsarrangemang.