Grekland ska utreda ”fallet Anna”

NYHETER

Justitieministern skickar begäran till Högsta Domstolen

Greklands Högsta domstol ska granska ”fallet Anna” där en svensk kvinna står åtalad för förtal efter att ha anmält en våldtäkt.

Efter att kvinnans advokat skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet och kritiserat det grekiska rättssystemet kräver den grekiska justitieministern att riksåklagaren utreder anklagelserna.

Foto: Justitieminister Haris Kastanidis.

Bråket kring det uppmärksammade fallet med svenska Anna som anmälde en våldtäkt på Samos 2008 – men i stället åtalas för förtal går nu vidare till Greklands Högsta domstol.

I dag meddelade det grekiska justitiedepartementet att landets justitieminister Haris Kastanidis har upprättat en begäran till Högsta domstolens åklagare i Grekland att utreda om något fel har begåtts i fallet.

"Justitieministern ska omedelbart skicka en skriftlig förfrågan till åklagaren vid Högsta domstolen, den högsta juridiska insatsen i Grekland, för att utreda vad som är sant i fallet när det gäller de anklagelser som fanns i det tidigare nämnda öppna brevet", skriver justitiedepartementet i sitt pressmeddelande.

"Kan känna sig trygga"

Justitiedepartementet skriver också att alla svenskar ”kan känna sig trygga i att grekiska rättsföreträdare utför sina plikter samvetsgrant”.

Utredningen av fallet är, enligt pressmeddelandet, en direkt följd av en debattartikel Annas juridiska ombud Gunilla von Wachenfeldt och den förre överåklagaren Sven-Erik Alhem skrev i Svenska Dagbladet i onsdags. De två juristerna gick då till hårt angrepp mot det grekiska rättssystemet.

– Greklands agerande strider mot Europakonventionen, ändå tvingas Sverige överlämna medborgare dit, skrev de två juristerna. 

Haris Kastanidis säger att han läst debattartikeln och nu vidtagit åtgärder för att kontrollera om uppgifterna i den stämmer.

Tvingades avgå

I går tvingades den grekiska handelsattachén i Sverige Vassilios Bakalis avgå efter en mejlkonversation med en svensk medborgare om fallet Anna.

I sitt svar till att Grekland borde skämmas skrev Bakalis:

"Tvärtom min vän så är det du som ska skämmas över svenska kvinnors uppträdande, på semester i alla delar av världen och med utländska medborgare i sitt eget land!”

Flera svenska politiker har också lagt sig i bråket. Urban Ahlin, utrikestalesman för S, kräver till exempel att grekiska ambassaden ska lösa situationen för Anna så att hon kan frias från anklagelserna om förtal.