”Två samtal mellan alliansen och SD”

Foto: ”Partipolicy” – Vi har som partipolicy att inte samarbeta med Sverigedemokraterna och det håller vi fast vid, sa Fredrik Reinfeldt förra året. Nu uppger Svenska Dagbladet att alliansen har kontaktat SD.

avCarina Bergfeldt

NYHETER

Alliansen ska, mot tysthetslöfte, ha kontaktat Sverigedemokraterna inför ett riksdagsbeslut.

Det uppger Svenska Dagbladet i dag.

Tidningen har pratat med SD:s Tony Wiklander som säger att samtal skett vid två tillfällen.

Foto: Tony Wiklander, SD.

Orden på, innan och efter valnatten var skarpa.

– Vi har som partipolicy att inte samarbeta med Sverigedemokraterna och det håller vi fast vid, sa Fredrik Reinfeldt förra året.

– Aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång, ska vi medverka till att Sverigedemokraterna får inflytande över svensk politik. Aldrig! sa Mona Sahlin samma år.

”Kan inte förneka”

Det var då.

Och nu verkar åtminstone alliansen ha ändrat sig.

I december förra året skulle riksdagens trafikutskott fatta beslut om höjda avgifter på Öresundsbron, ett ärende som hela oppositionen stod emot.

Enligt Tony Wiklander, (SD) ledamot i trafikutskottet, blev han då kontaktad av alliansföreträdare.

– Jag kan inte förneka att det var kontakter. För sedan kom de vid mötet efteråt och hade justerat sitt beslut i enlighet med vad jag hade pratat om, säger han till Svenska Dagbladet.

Mot tysthetslöfte

Tony Wiklander säger till SvD att samtalen skett vid minst två tillfällen, och det var minst två personer från alliansen inblandade. Tony Wiklander uppger också att samtalen ska ha skett mot tysthetslöfte.

– Jag har lovat att inte säga något om hur det gick till och det håller jag. Det var informella kontakter, säger han till SvD.

”Inte regelrätta förhandlingar”

Svenska Dagbladet har även kontaktat Jan-Evert Rådström (M), som är vice ordförande i trafikutskottet och huvudansvarig för att regeringen får igenom sin politik. Han förnekar inte kontakter men säger att det inte rört sig om regelrätta förhandlingar. På frågan om han har förhandlat med SD svarar han ”definitivt inte”.

I slutändan, när ärendet kom till kammaren, valde SD att inte ställa sig bakom förslaget, skriver Svenska Dagbladet.